Jouluaatto on jo ensi viikolla! Joulupöydän suunnittelu on monessa kodissa jo käynnissä. Kala kuuluu perinteiseen suomalaiseen jouluruoan kirjoon, ja näillä vinkeillä onnistut varmasti.

Osta tuore kala mahdollisimman myöhään

Tuore kala kuuluu niihin raaka-aineisiin, jotka kannattaa hakea kaupasta mahdollisimman lähellä h-hetkeä. Kala ei säily jääkaapissa päiväkausia, ja siksi suositus on, että se ostetaan korkeintaan edellisenä päivänä valmiiksi. Jos käytät esimerkiksi säilykkeitä tai pakastekalaa, voit tietysti tehdä ostokset hyvissä ajoin etukäteen. Pakastekala kannattaa sulattaa jääkaapissa. Älä käytä kuumaa vettä, se kypsentää kalan pinnan ennen aikojaan.

Mieti kattausten määrää

Jos joulupöytä katetaan tarjolle useampaan otteeseen, kalaa tai mätiä kannattaa laittaa esille aina vain yhden kattauksen tarpeisiin. Jos siirrät useasti samaa kalaa jääkaappiin ja takaisin, se voi alkaa pilaantua. Jos haluat tarjota vaikkapa mätiä useampana päivänä, voit ostaa useamman pienen pakastemätipakkauksen yhden isomman sijaan, ja sulattaa mätiä aina yhteen kattaukseen tarvitsemasi määrän kerrallaan. Samaa ajattelua kannattaa tietysti soveltaa kaikkeen tarjottavaan, sillä näin vähennät myös mahdollisen ruokahävikin määrää!

Ota kokonaisuus huomioon

Mitä enemmän tarjottavaa, sitä vähemmän jokaista sorttia tarvitaan. Kun siis mietit paljonko kalaa – tai mitä tahansa ruokalajia – tarvitset, ota huomioon mitä kaikkea muutakin tarjolla on. Syöjien määrä vaikuttaa tietysti myös. Olet saattanut kuulla, että kalaa pitäisi varata 250 grammaa syöjää kohden, mutta tämä koskee tilanteita, jolloin kala on ainoa pääruoka. Kun pöytään katetaan laatikot, salaatit, kinkut, kalat ja niiden jälkeen on luvassa vielä jälkiruokaa, kaikkea tarjottavaa ei tarvita suuria määriä henkeä kohden.

Lähde; Pro Kala ry 15.12.2021