Itsenäisyyspäivä on Suomen ja suomalaisuuden juhla. Mikäpä olisikaan parempi tapa juhlistaa 101-vuotiasta Suomea kuin kattaa pöytään suomalaisella työllä syntynyt kalaisa juhlamenyy!

Kala on aina ollut suomalaisen ruokavalion kulmakiviä. Nykyään kalatalous on yksi modernin elintarviketuotannon elinkeinoista, ja kalan kuluttajan ruokapöytään kuljettaa kalatalouden ammattilaisten tiivis ketju. Itsenäisyyspäivä on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan kotimaisen ruoan merkitystä.

Ammattilaisten ketju tuo kalan suomalaisiin ruokapöytiin

Ruoka on yksi tämän päivän suurista kysymyksistä. Yhä useampi kuluttaja on kiinnostunut ruokansa alkuperästä. Puhtaus, kotimaisuus ja vastuullisuus koetaan tärkeiksi – niin kuluttajien kuin tuottajienkin keskuudessa.

Itsenäisyyspäivänä pöytiin katetaan mielellään Suomessa tuotettua ruokaa. Kotimaisuuden teema jatkuu myös itsenäisyyspäivää seuraavana päivänä, kun perjantaina 7.12. vietetään Osta työtä Suomeen -päivää. Päivän tarkoitus on herätellä kuluttajia pohtimaan omia kulutusvalintojaan ja niiden työllistävää vaikutusta.

Kalan kohdalla nuo vaikutukset ovat mittavat. Kalan matka suomalaisten lautasille on alan ammattilaisten yhteinen voimannäyttö. Monta henkilötyövuotta tarvitaan, jotta ravitseva, kotimaassa valmistettu kalatuote päätyy kuluttajan saataville.

Avomerialueen, rannikon ja sisävesien kalastajat varmistavat kotimaisen luonnonkalan saatavuuden. Kalankasvatusmenetelmiä ja -paikkoja on monenlaisia verkkoaltaista kiertoveteen ja mereltä sisämaahan. Kalanjalostajat tekevät raaka-aineesta suuhun sopivaa syötävää, ja kalatukut ja vähittäiskaupan toimijat toimittavat kalan kaupan tiskiin.

Viimeinen lenkki kalan ketjussa on kuluttaja. Kotimaisen kalatuotteen valitseminen onkin aina satsaus suomalaiseen työhön.

Kalaa juhlapöytään

Kalaa arvostetaan. Tutkimukset osoittavat, että kalan kulutuksen kasvattamisesta olisi selviä terveyshyötyjä, ja kuluttajakyselyt pitävät yhtä syöntisuositusten kanssa: jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä kalaa nykyistä useammin.

Itsenäisyyspäivä onkin mainio hetki juhlistaa kalaa suomalaisten ruokapöydissä. Kala on monipuolinen raaka-aine, josta on kautta aikain loihdittu herkut niin arkeen kuin juhlaankin.

Juhlapöydän alkupalaksi sopii herkullinen savukalamousse, jonka raaka-aineeksi voi valita mieleistään kalaa ja lisukkeeksi nälästä riippuen vaikkapa hapankorppua tai uuniperunan. Itsenäisyyspäivän kruunaa herkullinen paistettu siika.

Kotimaisin voimin parhaalla osaamisella valmistettu kalatuote on vastuullinen valinta – ja tietenkin maukas tapa juhlistaa Suomen merkkipäivää!

 

Lähde; Pro Kala ry, tiedote 3.12.2018