Syksyllä sesongissa ovat useat kalalajit. Kalastajat ovat kertoneet, että ahven, siika ja kuha käyvät nyt hyvin pyydyksiin.

Ahven
Suomen kansalliskala ahven on yleisin kalalajimme. Se on petokala, joka elää sekä järvissä että rannikoiden murtovesissä.

Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Monet pitävät ahventa hiukan piikkisenä kalana, mutta todellisuudessa isoja lihasruotoja siinä on varsin vähän ja ne on helppo poistaa jo raakana.

Pienet kalat ovat maukkaita keitoissa ja liemikaloina. Suuremmat ahvenet ovat hyviä esim. fileinä pannulla tai uunissa paistettuina. Savustettu tai grillattu ahven on myös herkullinen.

Siika
Lohensukuisia siikoja on useita eri tyyppejä. Kaikille siioille yhteistä on hopeanhohtoinen suomupeite, harmaat evät ja pieni pää. Lohikalojen tapaan siika on rasvainen ja erittäin maukas kala.

Siikaa on saatavana useassa eri muodossa, kokonaisena, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna.

Siika on suosituinta savustettuna ja tuoresuolattuna ns. graavisiikana. Se sopii erinomaisesti keittoihin ja uunikalaksi. Siikafileet ovat herkullisia myös paistettuna, pariloituna ja grillattuna. Puhdistetun siian voi hyvin myös keittää kokonaisena, jolloin se saa jäähtyä keitinliemessä ja tarjotaan kylmänä.

Kuha
Kuha on makean veden kala, joka viihtyy myös rannikoiden murtovesissä. Kuhan liha on valkoista, kiinteää, keskirasvaista ja fileoituna lähes ruodotonta.

Kuhaa voidaan ostaa kaupasta fileinä tai kokonaisena.

Kuhafileet voi pariloida tai paistaa sellaisenaan tai ne voidaan leivittää eli paneroida ennen paistamista. Usein kuhafileet kääritään rulliksi ja tarjotaan herkullisten kastikkeiden kanssa. Kokonaisen, puhdistetun kuhan voi käyttää keittoihin tai paistaa uunissa.

Lähde; Pro Kala ry