Isänpäivä on hyvä syy helliä isää itse valmistelulla kala-aterialla. Silakkaa, kirjolohta, kuhaa, siikaa… Kauden sesonkikaloista löytyy suosikki jokaisen isän makuun.

Syksy on kalan ystävälle antoisaa aikaa, sillä sesongissa on monipuolisesti niin luonnonkaloja kuin kasvatettuakin kalaa. Isänpäivänä onkin hyvä tilaisuus valmistaa päivänsankarille juhla-ateria vaikka kokonaan sesongin kotimaisista raaka-aineista.

Isänpäivä väistää joulukiireet

Ajatus isänpäivästä on alkujaan lähtöisin Amerikasta, jossa juhlapäivä keksittiin pian äitienpäivän jälkeen. Perinne levisi ympäri maailman, mutta yhteistä päivää sille ei löydetty.

Useimmissa Pohjoismaissa sekä Virossa päivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina. Kalenteripäivän taustalla kerrotaan olevan pohjoismaisten kauppiaiden. He ehdottivat 1940-luvun lopulla ajankohdaksi marraskuun päivää, jona kauppojen joulukiireet eivät ole vielä alkaneet.

Isänpäivää on perinteiseen tapaan vietetty muistamalla isää kortein ja pienin lahjoin. Aamiainen sänkyyn tai juhlava isänpäiväillallinen kotona tai ravintolassa kruunaavat monessa kodissa isien oman juhlapäivän.

Syksyn sato käyttöön isänpäivän ruokasuunnitelmissa

Vaikka isänpäivän ajoituksen syyt ovat kaupalliset, sen paikka kalenterissa tuli onnekkaasti osuneeksi myös sadonkorjuukauden loppuun ja parhaaseen kalan syyssesonkiin.

Luonnonkaloista kuha ja hauki kuuluvat alkutalven herkkuihin, ja siikaakin saadaan marraskuun lopulle saakka. Silakka puolestaan on sesongissa lähes ympäri vuoden muutamia hiljaisempia kesäkuukausia lukuun ottamatta. Kasvatetusta kalasta parhaimmillaan on isänpäivän tienoilla kirjolohi, joka kesän tai kaksi kasvettuaan saavuttaa marraskuussa perkuukoon ja saapuu kasvattamoista kauppoihin.

Myös sadonkorjuukausi päättyy marraskuun alkupuolella, aivan isänpäivän tietämillä. Isänpäivä onkin mitä mainioin hetki heittää pannuun satokauden parhaat kasvikset ja syyskauden herkullisimmat kalat ennen talven tuloa.

Tie isän sydämeen vie vatsan kautta

Onnistunut isänpäivä alkaa hyvästä aamiaisesta, jota isän ei ole tarvinnut itse valmistaa. Aamiaiseen saa juhlan tuntua höystämällä perinteisempiä aamiaistuotteita ravinteikkaalla ja maistuvalla kalalla.

Kalaisat cocktailpiirakat ovat mainio, hiukan tavallista juhlavampi alku päivälle. Graavattu tai kylmäsavustettu kirjolohi piirakan kruununa pääsee oikeuksiinsa yksinkertaisen tuorejuustolisukkeen keralla. Jos päiväksi on suunnitteilla paljon ohjelmaa, voi aamun aloittaa hiukan tuhdimmalla munakkaalla. Ruokaisuutta munakkaaseen tuo ihana savusiika, jonka makua syksyn kanttarellit korostavat.

Isänpäivän kruunaa tietenkin itse valmistettu kalaillallinen. Omista vesistä pyydetty, herkullinen kuha on lähi- ja sesonkiruokaa parhaimmillaan. Ja mitä valkosipulisempana, sen parempi!

Monipuolisena ja kestävästi kalastettuna tai kasvatettuna raaka-aineena kalassa on ainesta vaikka jokaisen isänpäivän juhlaherkuksi.

Lähde; Pro Kala ry / tiedote 6.11.2018