Valitse sivu

Vappubrunssi on ihana nauttia sään salliessa ulkosalla. Pakkaa mukaan piknik-huopa, kylmiä juomia ja valikoima kalaherkkuja – ja kutsu ystävät mukaan. Täydellinen vappu voi alkaa!

Pikinikille kannattaa ottaa mukaan hyvin säilyviä ruokalajeja, jotka eivät pienestä kuljetuksesta pahastu. Piknikillä toimivat aina erilaiset salaatit, piiraat, täytetyt leivät ja muut suolaiset herkut. Tässä kolme kalaisaa herkkua, jotka taatusti maistuvat vappuna!

Klassinen lohipiirakka on aina varma valinta, sillä se maistuu kaikille. Tällä kertaa lohi saa piiraassa kaverikseen sieniä, ja piiraan valmistaminen onnistuu nopeasti, jos käytät pakasteesta löytyvää valmistaikinaa. Voit halutessasi tehdä piiraan kertakäyttöiseen foliovuokaan, jolloin sinun ei tarvitse kuljetella piirakkavuokaa edestakaisin kodin ja piknik-paikan välillä.

Mehevä lohikääretorttu on ruokaisa suolapala, josta riittää isommallekin joukolle. Ota kääretorttu mukaan kokonaisena, vaikkapa folioon käärittynä, ja paloittele se annoksiksi vasta paikan päällä. Tämä kalaherkku maistuu parhaalta kylmänä, joten voit tehdä sen ajoissa valmiiksi.

Myös savusiika-tacot ovat ihana piknik-ruoka. Pakkaa tacojen kastikkeet ja savukala erillisiin rasioihin ja kokoa tacot vasta piknikillä. Voit laittaa täytettä myös tortillalettujen sisään.

Ellet ehdi kokkailemaan kotona, nopea piknik syntyy helposti kaupan valmiista tuotteista, esimerkiksi valmissalaateista, patongista, tuorejuustosta ja kylmäsavulohesta.

Helppo ja nopea jälkiruokavalikoima kootaan vaikkapa mansikoista ja vaahtokarkeista, joista voi pujotella vuorotellen varrastikkuihin. Koristele tikut sulatetulla suklaalla ja anna sen jähmettyä ennen vartaiden pakkaamista mukaan.

Vinkki: Piknikille kannattaa varata mukaan riittävästi juotavaa, esimerkiksi mehua, kivennäisvettä, kuohuviiniä ja alkoholitonta kuohuviiniä. Muista myös lautaset, lasit, ottimet, haarukat, veitset ja lusikat sekä servetit tai talouspaperi.

Toukokuu on kalakuu! Pro Kala on lanseerannut Kalakuu-kampanjan haastaakseen suomalaiset syömään kalaa toukokuussa suositusten mukaiset kaksi kertaa viikossa. Tänä vuonna kalakuun teemana on syödä ja kokata kalaa ulkona, joten teeman voi aloittaa jo vappupiknikillä.

Lohi-sienipiirakka
12 annosta

Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
2–3 rkl kylmää vettä 

Täyte
7 dl sieniä, esim. mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
1 rkl rypsiöljyä
puolikas purjo
150 g lämminsavukirjolohta tai 100 g kylmäsavulohta
puolikas punainen paprika
100 g juustoa raastettuna
2 munaa
2 dl ruokakermaa
½ tl mustapippuria
½ tl yrttisuolaa
1 tl timjamia

Sekoita pohjan kuivat aineet. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vettä parissa erässä sen verran, että taikina ei enää muruile. Painele voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 24–25 cm). Esipaista piirakkapohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Anna puhdistetuista sienistä haihtua pannulla enin neste. (Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota niitä ensin vedessä, purista vesi pois ja hienonna sienet. Kuivattuja sieniä riittää noin desi. Säilöttyjä, esikäsiteltyjä sieniä riittää 2–3 dl). Lisää mukaan öljy ja purjorenkaat. Kääntele aineksia pannulla hetki ja anna jäähtyä.

Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni-purjoseos, kala- ja paprikapalat sekä juustoraaste.

Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon kerma sekä mausteet. Levitä puolikypsälle pohjataikinalle täyteseos ja kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200 asteessa 30–40 minuuttia kunnes täyte hyytyy.

Vinkki: Voit tehdä piirakan myös ilman sieniä, käytä silloin hieman enemmän paprikaa ja purjoa ja pohjana voit käyttää myös kaupan pakastealtaasta löytyvää valmistaikinaa.

Lohirulla
n. 12 palaa

Pohja:
4 dl maitoa
1½ dl ruokakermaa
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ripaus muskottia
3 keltuaista
3 valkuaista

Täyte:
200 g tuorejuustoa (valkosipuli, yrtti, pippuri tms)
½–1 dl kermaviiliä
1–2 valkosipulinkynttä
(suolaa)
n.150–200 g kylmäsavukirjolohta
½ dl tillisilppua
½ dl ruohosipulisilppua

Mittaa kattilaan maito, kerma ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kiehauta. Anna seoksen jäähtyä. Lisää leivinjauhe, suola ja muskotti. Sekoita seokseen keltuaiset yksitellen välillä taikinaa voimakkaasti vatkaten. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinaan varovaisesti. Taikinaan saa jäädä näkyviin valkuaishippuja.

Levitä taikina kevyesti öljytylle leivinpaperille ja paista 180 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Kumoa levy toiselle leivinpaperille, irrota paistopaperi ja anna taikinalevyn jäähtyä.

Viipaloi kylmäsavukirjolohi ohuiksi viipaleiksi, ellei se ole valmiiksi viipaloitua. Sekoita täytteen tuorejuusto ja kermaviili sekä murskatut valkosipulinkynnet keskenään. Laita kermaviiliä sen verran, että saat helposti levittyvän seoksen. Tarkista seoksen maku ja levitä se jäähtyneelle pohjalevylle.

Levitä päälle lohiviipaleet ja ripottele kalalle tilli- ja ruohosipulisilppu. Kääri levy rullalle kuten kääretorttu ja käännä sauma rullan alle, niin se pysyy kasassa. Kääri rulla hetkeksi paperiin ja anna makujen vetäytyä viileässä. Leikkaa rulla viipaleksi ja nosta tarjolle.

Vinkki: Voit leikata täytteeseen tulevan kalan pieniksi kuutioiksi ja sekoitta kaikki täytteen ainekset keskenään ja levittää tämän seoksen pohjalevylle.

Savusiika-tacot

200 g savusiikaa (tai muuta savukalaa)
100 g pakasteherneitä
15 g voita
1 prk creme fraichea
1 limen kuori raasteena
mustapippuria
Korianteria
Minttua
Valmiita tacolettuja tai -kuoria

Perkaa savusiika. Lämmitä herneet voin kanssa kattilassa. Murskaa herneet haarukalla “hernepestoksi” ja mausta suolalla.  Mausta creme fraiche raastetulla limenkuorella, mustapippurilla ja suolalla. Kokoa kalataco laittamalla tacoletun pohjalle hernepestoa, sen päälle savusiikaa ja sitten creme fraichea. Koristele tuoreella mintulla ja korianterilla.

Lähde; Pro Kala ry 25.4.2023