Juhannuksen sää näyttää suuressa osin Suomea olevan suorastaan poikkeuksellisen helteinen! Etenkin kesäkuumalla täytyy kiinnittää huomiota siihen, miten kalaa kuljettaa kaupasta kotiin. Kala on herkkä elintarvike, joka ei kestä helteisiä lämpötiloja.

Kylmäketju on kaiken A ja O. Se tarkoittaa sitä, että kala pysyy kylmässä koko vedestä kauppaan kulkevan ketjun ajan. Jotta kala-ateria onnistuisi, ei ketju saa päättyä kauppaan, vaan sen tulee jatkua kotiin asti.

Jos sää on oikein tukala, hae kala ostoskoriin vasta viimeisenä muiden ostosten jälkeen ja suuntaa sitten kassalle. Mukaan kannattaa pakata kylmälaukku tai termokassi, johon kalan voi pakata kotimatkan ajaksi.

Muista, että yleensä kodin jääkaappi ei ole aivan tarpeeksi kylmä ollakseen täydellinen kalan säilyttämistä varten, eli älä säilytä kalaa jääkaapissakaan päiväkausia. Paras lämpötila kalan säilyttämiseen on lähellä sulavan jään lämpötilaa, kun monet jääkaapit ovat tätä useamman asteen lämpimämpiä. Kala kannattaakin aina valmistaa viimeistään seuraavana päivänä ostohetkestä.

Aina pelkkä kylmälaukku ei riitä, ja silloin mukaan voi kalan lisäksi pakata kylmävaraajia. Jos edessä on pitkä ajomatka, mieti, voisitko ostaa kalan vasta perillä olevasta kaupasta.

Samat vinkit koskevat myös mökkilaiturilta kalastettua kalaa! Säilytä sekin kylmässä ennen valmistamista, jotta itse pyydystetty herkku ei mene pilalle ennen aikojaan.

Lähde; Pro Kala ry 22.6.2021