Suomalainen ruoka nostetaan parrasvaloihin keskiviikkona 4. syyskuuta, kun maassamme vietetään ensi kertaa Suomalaisen ruoan päivää. Huomionosoitus on enemmän kuin paikallaan, sillä suomalaisella ruoalla on pitkä lista vahvuuksia puolellaan: ruokamme on turvallista, laadukasta, puhdasta ja innovatiivista.

Elintarviketeollisuudella eli ruokia ja juomia valmistavilla yrityksillä on ainutlaatuinen rooli, jotta alkutuotannon raaka-aineet saadaan kuluttajaystävälliseen ja helppokäyttöiseen muotoon. Suomalaisista yli 80 prosenttia asuu kaupungistuneilla alueilla ja ostaa ruokansa pääosin kaupasta tai erilaisista ruokapalveluista.

– Monikaan urbaani kuluttaja ei osaisi käyttää esimerkiksi kauran jyviä sellaisenaan, mutta kun elintarviketeollisuus jalostaa kaurasta hiutaleita, jauhoa, juomaa tai vaikkapa nyhtökauraa, niitä on helppo syödä tai käyttää ruokiin ja leivonnaisiin, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohjasanoo.

Suomi syö -tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat ruokaansa. Lähes neljä viidestä (78 prosenttia) pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa. Yhä useampi kiinnittää huomiota ostamiensa elintarvikkeiden kotimaisuuteen. Ihmiset haluavat tietää, kuka on tuottanut heidän ruokansa ja minne tuotanto on jäljitettävissä.

– Suomalainen ruoka on lähiruokaa. Kun ruoka tulee omasta maasta, pystymme varmistamaan, että esimerkiksi tuotannon ilmastovaikutuksia vähennetään määrätietoisesti ja eläimet voivat tulevaisuudessakin hyvin, Pia Pohja kiteyttää.

Elintarviketeollisuus tarjoaa työtä ja tuottaa arvonlisää Suomen kaikissa maakunnissa.

– Ollaan ylpeitä rikkaasta ruoka- ja juomakulttuuristamme ja syödään ilolla kotimaassa valmistettua hyvää ruokaa!

Tiesitkö tämän elintarviketeollisuudesta?

  • Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala. Tuotannon liikevaihto on 10,8 mrd. €.
  • Huomattavia työllistäjiä. Alan yritysten palveluksessa lähes 38 000 henkeä 1 700 toimipaikassa. Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa synnyttää yli kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan!
  • Elintarvikkeiden valmistus on pk-yritysvaltaista: 65 % yrityksistä työllistää enintään viisi henkilöä.
  • Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on keskimäärin 82 %. Ruuan osuus kulutusmenoista on Suomessa runsaat 11 %.
  • Elintarviketeollisuus tuottaa arvonlisäystä 2,5 mrd. € vuodessa. Alalta kertyy valtion kassaan muhkea veropotti: 775 milj. € suoraan ja 1,6 mrd. € välillisesti.
  • Ruoka- ja juomaviennin arvo vuonna 2018 oli 1,6 mrd. € ja tuonnin 4,6 mrd. €.
  • Koko ruoka-ala (alkutuotanto, teollisuus, päivittäistavarakauppa ja ammattikeittiöt) työllistää Suomessa 340 000 henkeä eli joka kahdeksannen työikäisen. Joka kymmenes veroeuro maassamme tulee ruoka-alalta.

Lähde; ETL / TIEDOTE 3.9.2019