Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 4/2015

Tuotannon kehitys sahaa, viennissä hiukan valoa

Elintarviketeollisuudessa ponnistellaan edelleen, jotta tuotanto saadaan nousuun. Laskusuunnassa ollut tuotanto kasvoi loppukesästä, mutta lokakuussa se taittui jälleen lievään laskuun. Liikevaihdolla ja jalostusarvolla mitattuna elintarviketeollisuuden kehitys on kuitenkin ollut parempaa kuin Suomen teollisuudessa keskimäärin. Myös alan investoinnit viime vuosina ovat olleet suuria ja investointiaste korkeampi kuin teollisuudessa keskimäärin.

Heikosta suhdannekehityksestä ja kannattavuuden laskusta huolimatta henkilöstön määrä elintarviketeollisuudessa on pysynyt korkealla. Kariutunut yhteiskuntasopimus olisi vakauttanut Suomen taloutta, jonka kehitys määrää pitkälle myös kotimaanmarkkinoista riippuvaisen elintarviketeollisuuden tulevaisuuden.

Elintarvikealan vienti pysyttelee Venäjän tuontikieltojen vuoksi alhaisella tasolla. Vienti Venäjälle tai vienti kokonaisuutena ei kuitenkaan ole enää vähentynyt, ja sen odotetaan kääntyvän parempaan suuntaan. EU-maiden merkitys alan viennistä on kasvanut. Sen osuus on nykyisin 65 prosenttia. Jos Venäjä jätetään tarkasteluista pois, tammi-syyskuussa vienti kasvoi edellisvuoden tasosta yhdeksän prosenttia. Tärkein vientimaa on nykyisin Ruotsi.

Lue koko talouskatsaus tästä: Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 4/2015 (Pdf)

Lisätietoja antaa johtaja Heli Tammivuori, heli.tammivuori@etl.fi, p. (09) 1488 7240.