Pro Kala ry:n nettisivuilta löytyy satoja herkullisia kalareseptejä, joista jokainen löytää varmasti mieluisensa. Tämän alkuvuoden hitiksi on noussut mehevät silakkapihvit uunissa -resepti, jota on käyty lukemassa enemmän kuin mitään muuta reseptiä.
– Silakan kysyntähän oli pitkään laskussa, mutta ehkä se alkaa taas yhä useammin löytää tiensä kuluttajien ruokapöytään, iloitsee Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Vielä 2000-luvun alussa suomalaiset söivät vuodessa 1,2 kiloa silakkaa henkilöä kohden, mutta uudemmissa tutkimuksissa luku on ollut enää vain 300 grammaa.
Silakka on Suomen tärkein saaliskala, jos pyyntimäärää katsotaan. Kaupasta silakkaa saa lähes ympäri vuoden kokonaisena, perattuna tai fileinä sekä erilaisina valmis- ja säilyketuotteina.
– Silakan syönti on muutakin kuin kulinaristinen nautinto, muistuttaa Partanen.
– Silakka on hyvin terveellistä ruokaa: siinä on omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Sen lisäksi on se myös ympäristölle hyväksi: silakankalastus poistaa merestä ravinteita, jotka ovat ympäristölle haitallisia.
Sellainen ravinne on esimerkiksi fosfori. Kalasaaliin mukana Itämerestä poistetaan vuosittain satoja tonneja fosforia. Merelle se on haitallinen aine, mutta ihmiselle tilanne on päinvastainen: fosfori on meille välttämätöntä!
– Silakan syönti on siis hyvän tekemistä itselle ja ympäristölle, Partanen tiivistää.
Kalaneuvos-konserniin kuuluvan, Turussa toimivan Martin Kala Oyn tehdaspäällikkö Jari Multanen kertoo, että silakan kysynnässä on havaittava kasvua.
– Syksyllä kaikki meni, mitä tulikin. Juuri nyt saliit ovat hyviä, ja kalaa menee hienosti edelleenkin, hän kommentoi.
Martin Kala Oy sai ensimmäisenä Suomessa MSC-sertifikaatin silakkatuotteilleen. Aika näyttää, miten sertifiointi vaikuttaa menekkiin.
– Silakka on oikeastaan ainoa kala, jota saadaan lähes ympärivuotisesti. Konsernimme kehitysosasto kehittelee silakasta koko ajan uusia tuotteita, ja panostamme silakkaan tulevaisuudessa yhä enemmän, Multanen kertoo.
Tieto siitä, että Pro Kalan reseptipankin suosituin resepti on tällä hetkellä silakkapihvien ohje, ei yllätä Multasta.
– Silakka on hyvää ja edullista, ja siinä on paljon hyviä rasvahappoja. Se on tulevaisuuden ruokaa, Multanen kehuu.
Silakka on todella monipuolinen raaka-aine, ja kotikokki taikoo siitä helposti upeita annoksia. Uunissa valmistettavat silakkapihvit valmistuvat arkenakin vaivattomasti.
– Kun ostaa valmista silakkafilettä, ei tarvitse huolehtia kalan käsittelystä. Silakka kypsyy todella nopeasti ja sitä voi maustaa moneen makuun, Partanen vinkkaa.
Nämäkin silakkapihvit voi helposti tuunata omien mieltymysten mukaan. Kokeile vaikka wasabi- tai kantarellituorejuustoa: pienellä muutoksella saat ruokaan uusia ulottuvuuksia!
Lähde; Pro Kala ry, 19.2.2019