Kalaliemen tekeminen itse on helppoa ja nopeaa, ja se nostaa valmiiksi herkulliset kalakeitot aivan uudelle tasolle. Lieden äärellä ei tarvitse seistä tuntikausia, sillä kalaliemi porisee valmiiksi jo puolessa tunnissa.

Yksinkertaisimmillaan liemi syntyy vedestä ja kalanperkeistä. Jos perkeissä on jäljellä kidukset, poista ne. Huuhtele perkeet nopeasti kylmässä vedessä ja laita ne kattilaan. Perkeitä voi myös pilkkoa pienemmäksi, jotta ne mahtuvat kattilaan paremmin. Lisää kattilaan vettä niin, että perkeet peittyvät, ja keitä hiljalleen puolisen tuntia. Kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto, siivilöi perkeet pois ja liemi on valmis!

Tätä perusohjetta on helppo muokata omaan makuun sopivaksi. Mausteista mukaan sopivat suolan ja pippurin lisäksi esimerkiksi tähtianis, tilli tai laakerinlehdet. Juureksilla ja kasviksilla saa myös lisämakua: porkkana, purjo, palsternakka tai selleri ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

Hienostunutta makua liemeen saa vaihtamalla osan vedestä loraukseen valkoviiniä. Jos puolen tunnin jälkeen maku ei tunnu tarpeeksi syvältä, siivilöityä lientä voi keittää kasaan. Jäähtynyttä lientä voi myös pakastaa, jos keitto ei kuulu seuraavien päivien ruokalistalle!

Pari viikkoa sitten vietetyn Kansallisen Kalakeittopäivän tähtireseptissä keitetään myös liemi, mutta hieman eri tavalla: korealaisen kalakeiton teko aloitetaan laittamalla kattilaan veden kanssa kevätsipulia, maustepippureita sekä kokonainen sipuli kuorineen. Jo vajaan 10 minuutin kiehumisen jälkeen tuloksena on kauniin värinen ja herkullinen liemi, joka toimii kalakeiton pohjana.

Reseptit

Kreikkalainen kalakeitto

2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
2 varsisellerin vartta
2 valkosipulin kynttä
1 prk luumutomaattia (kuorittuna säilykkeenä)
8 kiinteämaltoista perunaa
2 laakerinlehteä
1 l lämmintä kasvislientä tai kalalientä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
300 g kirjolohta (nahatonta ja ruodotonta fileetä)
300 g siikaa (nahatonta ja ruodotonta fileetä)
puolikkaan sitruunan mehu
kourallinen lehtipersiljaa (tai tuoretta tilliä)

Leikkaa kala isoiksi kuutioiksi. Kuutioi myös kuorittu sipuli. Siivuta pesty varsiselleri, hienonna valkosipuli ja leikkaa pestyt perunat suupaloiksi. Perunoihin voi halutessa jättää kuoret.

Aloita keiton valmistus lämmittämällä tilkka oliiviöljyä kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää sitten varsisellerit ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää keittopohjaan kuoritut luumutomaatit ja murskaa tomaatteja hieman. Lisää sitten perunat ja laakerinlehdet sekä lämmin liemi. Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes peruna on kypsää.

Viimeiseksi keittoon lisätään kuutioitu kala. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen mutta älä enää keitä, jotta kala ei kypsyisi liikaa! Nosta kattila liedeltä. Muista, että kala jatkaa kypsymistään kuumassa liemessä. Tarkista suolaisuus ja mausta sitruunan mehulla.

Koristele keitto hienonnetulla lehtipersiljalla ja oliiviöljyllä. Keiton lisukkeeksi sopii myös nokare kreikkalaista jogurttia. Tarjoile lämmin keitto tuoreen maalaisleivän kera!

Silakkaseljanka

300 g silakkafileitä
2 porkkanaa
1 pieni fenkoli
15 cm pala purjoa
2 rkl öljyä
1 l kalalientä
2 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta timjamia
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 dl vihreitä oliiveja
1 herkkukurkku
lisäksi: smetanaa tai ranskankermaa

Kuori ja suikaloi porkkanat. Paloittele fenkoli ja viipaloi halkaistu, huuhdeltu purjo. Kuullota kasviksia öljytilkassa kattilassa hetken aikaa. Lisää kalaliemi sekä tomaattipyree ja muut mausteet.

Anna hautua miedolla lämmöllä 10 min ja lisää sitten paloitellut silakkafileet sekä oliivit ja kuutioitu kurkku. Kala kypsyy parissa minuutissa.

Tarjoa keiton kera ranskankermaa tai smetanaa ja hyvää tuoretta leipää.

Korealainen kalakeitto (Malgungtang)

Ainekset

400 g nahatonta vaaleaa kalaa (esimerkiksi ahventa, siikaa tai kuhaa)
1 l vettä
1/3 kyssäkaalia
1/4 kiinankaalia
3 valkosipulin kynttä
2 kevätsipulinvartta
2 siitakesientä tai herkkusientä
1 sipuli
100 g maustamatonta tofua
2 rkl soijakastiketta
ripaus suolaa tai 3 ml kalakastiketta
1 rkl kokonaisia mustapippureita
(2 tl gochujang-chilitahnaa, 2 tl korealaista chilijauhetta, kourallinen mungpavun ituja)

Esivalmistelut

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Voit vaihtoehtoisesti käyttää 2 teelusikallista valmista valkosipulimurskaa.

Kuori ja viipaloi kyssäkaali 3 x 4 cm kokoisiksi ja puolen sentin paksuisiksi ohuiksi suupaloiksi.

Pilko kiinankaali samankokoisiksi paloiksi kuin kyssäkaali.

Viipaloi siitake-/herkkusienet puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Leikkaa 1 kevätsipulin varsi 5–7 cm pituisiksi paloiksi lientä varten. Leikkaa loput kevätsipulista ohuiksi siivuiksi koristelua varten.

Leikkaa tofu 4 cm x 5 cm:n kokoisiksi ja 1 cm:n paksuisiksi paloiksi.

Keiton valmistus

Lisää keskikokoiseen kattilaan vesi, kokonainen sipuli kuorineen, kevätsipulit ja pippurit. Anna kiehua korkealla lämmöllä 7–10 minuuttia.

Nosta sipuli, kevätsipulit ja pippurit pois liemestä. Lisää kyssäkaali ja kiinankaali kattilaan, anna kiehua 5 minuuttia.

Vinkki! Jos haluat keittoon enemmän kasviksia, voit lisätä myös kourallisen mungpavun ituja. Jos haluat valmistaa tulisemman version, lisää vielä 2 tl korealaista gochujang-chilitahnaa ja kaksi teelusikkaa korealaista chilijauhetta.

Huuhtele kala kylmässä juoksevassa vedessä ja kuivaa paperilla. Leikkaa kala reilunkokoisiksi paloiksi.

Kun kasvikset ovat pehmeitä, lisää kalapalat, valkosipulimurska, sienet ja tofu kattilaan ja kiehauta.

Lisää kattilaan vielä soijakastike ja ripaus suolaa. Jos haluat keittoon aitoa korealaista makua, käytä suolan sijaan kalakastiketta.

Koristele keitto hienonnetulla kevätsipulilla.

Mikäli haluat keitosta vielä ruokaisamman, nauti se keitetyn riisin kera, kuten korealaiset tekevät

Lähde; Pro Kala ry