Olen Martin Kalan tehdaspäällikkö. Martin Kala sijaitsee Turussa ja toinen Martin Kalan toimipiste Kaskisissa, jonka ostimme viime vuoden syksyllä. Siellä valmistetaan myös silakkafilettä. Molemmat toimipisteet kuuluvat Kalaneuvos-konserniin.
Martin Kala on ennen kaikkea silakkatalo: liikevaihdostamme 50 prosenttia tulee silakasta. Tuotteitamme ovat kokonaisten ja fileoitujen silakoiden lisäksi marinoidut silakat. Joulun alla valmistamme lipeäkalaa. Myös suomukalaa kulkee kauttamme kauppoihin ja tukkuihin: saamme 25 kalastajalta esimerkiksi kuhaa, ahventa, haukea ja lahnaa, jota fileeraamme ja myymme eteenpäin.
Silakka tulee meille kalastajilta iltaisin, ja seuraavana päivänä kala käsitellään ja pakataan. Asiakkaalla se on siis kahden päivän sisällä nostamisesta. Silakka voidaan fileerata kokonaan koneellisesti, mutta suomukalan fileiden trimmaus on puhdasta käsityötä.
Olen tehnyt kala-alan töitä vuodesta 1995. Olen työskennellyt niin jalostuksen kuin viljelynkin parissa sekä vähittäiskaupan puolella. Siirryin sieltä broileritehtaaseen, ja vuonna 2013 sain tietää, että Martin Kalaan haetaan tehdaspäällikköä. Täällä on hyvä työskennellä ja tämä on minun eläkevirkani. Meillä on hyvä porukka ja hyvä tuote: silakkaa on Suomessa hyvin saatavilla lähes ympäri vuoden kesän lyhyttä taukoa lukuun ottamatta. Se on todella hyvä raaka-aine, se on edullinen ja terveellinen vaihtoehto esimerkiksi punaiselle lihalle.
Tällä hetkellä suurimmat haasteet meille Martin Kalassa ovat kalastuksen puolella. EU määrittää joka vuoden lokakuussa tulevan vuoden silakkakiintiöt, ja trendi on viime vuosina ollut laskeva. Jos tämä jatkuu, lähitulevaisuudessa Suomessa voi olla silakasta pulaa. Muita ongelmia ovat kalastajien ikääntyminen sekä hylkeet ja merimetsot, jotka haittaavat kalastusta. Mikäli esimerkiksi haittaeläinongelmaa ei pian ratkaista, ei ole mikään ihme, ettei uusia yrittäjiä tule alalle – ei kukaan laita rahaa likoon, jos tuotto on täysin epävarmaa.
Jos asialle ei tehdä mitään, loppuvat Suomesta kalastajat ja sitä kautta villi kala. Myös kotimaisesta kasvatetusta kalasta on nyt jo pulaa, koska ympäristölupia uusille kalankasvatuslaitoksille ei myönnetä. Niiden pelätään kai olevan ympäristölle haitallisia, mutta enää ei eletä 1980-lukua: tekniikka on kehittynyt ja toiminta on todella puhdasta.”
Lähde; Pro Kala ry 9.5.2019