Valitse sivu
 

Syystalvi ja lähestyvä joulu ovat otollista aikaa kalan ystävälle. Monen kalan sesonki on parhaimmillaan ja saatavuus hyvä. Kotimaisen Kalan Ystävät -ryhmässä kala on tuttu raaka-aine, ja ystävien kesken jaetaan kauden parhaat kalavinkit.

Kotimaisen Kalan Ystävät kokoaa yhteen kalaa rakastavia ihmisiä. Muutaman kerran vuodessa kokoonnutaan yhteiseen pöytään nauttimaan kauden kalaherkuista.

– Arvostamme kala-alan ammattilaisten kovaa työtä, ja haluamme valinnoillamme osoittaa sille tukemme, kertoo toimintaa pyörittävä Leena Jääskeläinen.

Kuhafilee on paneroituna parhaimmillaan

Kalan ystävä saa ryhmässä kukin olla omalla tavallaan: yksi vannoo muikun nimeen, toinen silakan. Mitä kalan ystävät sitten suosittavat lautasille syys- ja talvikaudella?

Leena Jääskeläinen on vannoutunut kuhafileen ystävä. Samoin ovat hänen lapsenlapsensa, jotka jo tietävät odottaa hyvää, kun luvassa on kuhaa mummon ja papan tapaan.

– Ennen kypsennystä filee pyöritellään kananmunassa ja maustetussa korppujauhossa, sillä paneroituna kala säilyy mehukkaampana. Nahattomalle fileelle sopii myös hyvin uunikypsennys ilman panerointia, Jääskeläinen vinkkaa.

Kalan kaveriksi Jääskeläinen valitsee usein jotakin maukasta ja perinteistä, kuten perunasoseen ja juurekset. Sesongit näkyvät niin kalan kuin lisukkeidenkin valinnassa.

Sesonkien voimaan luottaa myös kala-alalla pitkän uran tehnyt naantalilainen kalan ystävä Tero Kantonen. Kantosen talvikauden bravuureja ovat takassa hiillostettu merilohi ja silakka.

– Kun takanlämmityskausi alkaa, hiillostan lohta takassa halsterilla. Takassa hiillostan myös silakat, kokonaisina ja perkaamattomina, sillä niin tulee mehukkaampaa. Siinä ei monta minuuttia mene, kun kala on valmis, tarvitaan vain kunnon hiillos – mitä kuumempi, sen parempi. Kyllähän siinä käryä tulee ja rasvaakin saattaa tippua takan edustalle, mutta asumista vartenhan koti on, Kantonen myhäilee.

Silakkaa syksyyn, madetta talveen

Kalannahkuri ja kalastajan tytär Liisa Saarni on kuulunut kalan ystävien ryhmään jo toistakymmentä vuotta. Kala on perhetaustasta johtuen aina ollut tärkeä osa Rymättylästä kotoisin olevan Saarnin ruokatottumuksia. Lapsuudessa tulivat tutuiksi monet saariston kalaherkut ahvenen suolavedessä keitetyistä mätipusseista eli pompuista aina jokajouluisiin lipeäkalaherkkuihin saakka.

Nykyään Helsinkiin kotiutunut Saarni perheineen syö kalaa kolmesti viikossa. Kala saadaan pitkälti oman kalastuksen kautta.

– Syystalven herkkumme ovat paistetut silakat. Jos tulee paistettua liikaa, niin loput pannaan etikkaliemeen sokerin, sipulin, pippurin ja laakerinlehden kera. Silakka on siitä mahtava raaka-aine, että siitä voi tehdä niin paljon erilaisia ruokia, paistaa, savustaa, hiillostaa tai panna vaikka rullina uuniin.

Vuodenvaihteen jälkeen Saarnin perheessä herkutellaan matikkakeitolla. Tammi-helmikuun madesesonki on paras hetki kaivaa esille herkulliset keittoreseptit.

Joulupöydän kruunaavat lipeäkala, graavisiika ja valkosipulisilakat

 Joulusesonki tarjoaa kalan ystävälle mainion tilaisuuden herkutteluun mitä moninaisimmilla itse valmistetuilla tai valmiina ostetuilla kalatuotteilla. Tero Kantosen joulu alkaa lipeäkalalla jo joulukuun alkupuolella.

– Itsenäisyyspäivän paikkeilla meillä on tapana avata lipeäkalakausi pienillä juhlilla. Ostan kalan valmiina ja kypsennän sen kotona uunissa tai keittämällä kattilassa. Syötävää on varattava riittävästi, kun on paljon lipeäkalan ystäviä saman pöydän ääressä, Kantonen kertoo.

Jääskeläisten perheen joulun puolestaan tekevät erilaiset marinadit, kylmäsavut ja graavikalat. Joulupöydästä löytyy niin silakkamarinadeja kuin kylmäsavulohta ja -kirjolohta, ja suurimpia jouluherkkuja on graavisiika.

Myös Liisa Saarnin joulupöytä notkuu jos jonkinlaisia kalaherkkuja savu- ja graavikalasta erilaisiin sillituotteisiin. Joulun bravuureihin kuuluvat itse valmistetut valkosipulisilakat, jotka kypsytetään etikkaliemessä ja tarjoillaan valkosipulisen kermaviilin kera.

Joulu tarjoaa oivan tilaisuuden kokeilla kotikeittiössä uusia ja vanhoja kalareseptejä, mutta myös kaupasta löytyy valmiina monenlaisia joulukalaherkkuja tarjoamaa täydentämään.

– Joulukiireissä kannattaa ehdottomasti kääntyä suomalaisten kalanjalostajien puoleen. Siellä tehdään niin laadukasta jälkeä, ettei kaikkea tarvitse itse ruveta valmistamaan, Leena Jääskeläinen kehaisee.

 

Lähde; Pro Kala ry 21.11.2018