Oletko tietoinen suosituksista, joiden mukaan kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen? Vaikka kalan kokkaaminen olisi aivan vierasta, näiden vinkkien avulla onnistut. Etsimme Pro Kala ry:n reseptikirjastosta reseptejä, jotka sopivat myös niille kotikokeille, jotka eivät ole koskaan ennen valmistaneet kalaa.
Kalakokkailun voi aloittaa, vaikka keittiöstä ei löytyisi fileerausveistä tai ruotopihtejä. Ota avuksi puolivalmisteet ja katso, mitä kaupan pakaste- ja säilykehyllyillä on tarjota. Sillit ja muut kalasäilykkeet sopivat monenlaiseen kokkailuun. Pastan ystävä kuutioi matjessillifileen herkulliseen kermakastikkeeseen. Matjessillin maku on sekoitus suolaista ja makeaa, ja yhdessä kapristen kanssa se luo lautaselle upeaa välimerellistä tunnelmaa!
Pakasteiden puolelta voit löytää paitsi monelle tuttuja kalapuikkoja, myös erilaisia kalapihvejä ja -pullia. Monen mielestä ne ovat klassikko perunamuusin kanssa, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Sujauta pihvit tai puikot pitaleivän väliin salaatin kanssa, ja nopea lounas tai vaikkapa eväsleipä on valmis.
Savukalaa valitsemalla pääsee myös helpolla. Savukala on valmista syötäväksi sellaisenaan, joten varsinaista kokkaamista ei tarvita lainkaan. Sitä voi käyttää myös vaikkapa tacojen täytteenä! Raikas ”hernepesto” ja mintusta ja limestä makua saava creme fraiche -kastike kruunaavat makuelämyksen.
Kermainen sillipasta
500 g gnocchi-kuivapastaa tai muuta kuivapastaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
150 g varsiparsakaalia (broccolini)
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kuohukermaa
1 matjessillifilee pieniksi kuutioiksi leikattuna
50 g rucolaa
50 g parmesaania raastettuna
2 rkl kapriksia
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
Keitä pasta reilussa ja reilusti suolatussa vedessä napakan kypsäksi.
Pastan kiehuessa ruskista valkosipulit ja varsiparsakaalit oliiviöljyssä. Lisää kerma ja kiehauta.
Valuta pasta ja säästä 2 dl keitinvettä pastan viimeistelyyn. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon.
Lisää kuutioitu silli, rucola, parmesaani, kaprikset ja sitruunamehu. Lisää pastan keitinvettä vähän kerrallaan jatkuvasti sekoittaen, kunnes pasta on sopivan kosteaa ja mehevää.
Mausta mustapippurilla ja tarjoa heti.
Kalalla täytetty pita
4 annosta
4 kalapihviä, pakaste
1-2 rkl öljyä
4 pitaleipää
(paahdettua sipulirouhetta)
Salaatti
1/3 (noin 200 g) kerää jäävuorisalaattia
1 porkkana
1/2 (150 g) kurkkua
1 pieni valkosipulinkynsi
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 tl sitruunanmehua tai viinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria
Pese jäävuorisalaatti ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
Sekoita kulhossa jogurtti, majoneesi, sitruunanmehu ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon salaattisuikaleet, porkkanalastut ja kurkkusuikaleet.
Paista kalapihvit öljytilkassa pannulla pakkauksen ohjeen mukaisen ajan.
Lämmitä pitaleipiä mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 30 sekuntia. Avaa pitaleivät taskuiksi. Täytä salaatilla ja paistetulla kalapihvillä. Ripottele päälle halutessasi paahdettua sipulirouhetta.
Savusiika-tacot
200 g savusiikaa (tai muuta savukalaa)
1 prk creme fraiche
1 kpl limenkuorta
mustapippuria
100 g pakasteherneitä
15 g voita
Korianteria
Minttua
Valmiita tacolettuja
Lämmitä herneet voin kanssa kattilassa. Murskaa herneet haarukalla “hernepestoksi” ja mausta suolalla. Mausta creme fraiche raastetulla limenkuorella, mustapippurilla ja suolalla. Kokoa kalataco laittamalla pohjalle hernepestoa, seuraavaksi savusiikaa ja sen päälle creme fraichea. Koristele tuoreella mintulla ja korianterilla.
Lähde; Pro Kala ry