Rapukausi alkaa heinäkuun 21. päivä ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Rapuja voi toki syödä muulloinkin: kaudessa on kyse ravustusajasta, jonka aikana kotimaisia rapuja saa pyytää. Pakasterapuja on saatavilla myös ravustuskauden ulkopuolella. Perinteisiä rapujuhlia vietetään yleensä kuitenkin juuri ravustuskauden aikana.

Rapujuhlia sanotaan usein aikuisten lastenjuhliksi. Tunnelman ei tarvitse olla turhan hienosteleva, ja tärkeintä on yhdessäolo ja iloinen mieli. Rapujen syönti ei keneltäkään luonnistu saman tien, ja kokeneemmilta kannattaakin aina kysyä neuvoa. Onnistuneet rapujuhlat ovat sellaiset, joissa hymy on herkässä ja nauru raikaa! Ravut ovat todella maukkaita, syöntiohjeita löytyy netistä ja syömisen oppii nopeasti.

Tunnelmaa luo loppuun asti mietitty juhlapöytä kattauksineen, juomineen sekä tietysti koristeineen.

Kattauksessa kannattaa ottaa huomioon myös käytännön asiat. Rapuja syödään sormin, joten jokaiselle ruokailijalle kannattaa kattaa pieni vesikulho sormien huuhtelua varten. Varmista, että serviettejä on tarpeeksi, ja varaa astia myös rapujen kuorille. Rapujuhlia varten pöytä verhotaan yleensä valkoisella pöytäliinalla. Ota huomioon, että sormin syötävät ravut aiheuttavat väistämättä sotkua, joten perintöpellavat kannattaa jättää kaappiin. Valitse kertakäyttöinen tai helposti pestävä liina.

Snapsit kuuluvat rapujuhlaperinteeseen, mutta kannattaa valita myös ruokajuoma niin, että se korostaa rapujen upeaa makua. Mineraaliset valkoviinit sekä vaaleat oluet ovat yleensä aina hyviä valintoja. Muista myös alkoholiton vaihtoehto: rapujen kanssa maistuu sitruksinen juoma, kuten sitruunainen kivennäisvesi, tai voit käyttää ruokajuomana myös alkoholitonta olutta.

Paperilyhdyt, rapukuvioidut liinat, kynttilät ja kukat muuttavat ruokailutilan arkisesta juhlavaksi. Tunnelmaa nostattavat myös erilaiset rapu- ja snapsilaulut sekä merellinen taustamusiikki.

Mikäli rapujen kuoriminen tuntuu haastavalta, voi rapujuhlat pitää myös muunlaisia rapuherkkuja maistellen. Ravunpyrstöistä voi tehdä monenlaista ruokaa keitoista salaatteihin ja hodareista rapukakkuihin. Ravun mausta voi siis nauttia, vaikka kokonaisten saksiniekkojen käsittely ei onnistuisi.

Lähde; 19.7.2022