Kala kuuluu suomalaiseen juhlapöytään, ja niinpä myös tulevana pääsiäisenä kalaa tarjotaan useissa kodeissa. Siinä missä lipeäkala yhdistetään jouluun ja sillit vappuun, pääsiäisellä ei ole samanlaista perinteistä kalaruokaa, joten omien perinteiden luominen sopii tähän juhlaan hyvin.

Kun suunnittelee pääsiäisen juhlaruokia, kannattaa miettiä kokonaisuutta. Perinteiset mämmi, uunijuusto ja lammasruoat – sekä tietysti suklaamunat – ovat tuhteja herkkuja, jotka kaipaavat seurakseen raikkaita, maultaan keveämpiä vaihtoehtoja. Kalaruoat tasapainottavat kokonaisuutta ja tuovat vaihtelua voimakkaan täyteläisten makujen keskelle.

Graavi- ja kylmäsavukalat, mädit, marinoidut silakat ja sillit sopivat juhlaan kuin juhlaan, eikä pääsiäinen ole poikkeus. Oman yksilöllisen makuvivahteensa voi näille helppokäyttöisille valmistuotteille antaa erilaisilla mausteilla, tuoreilla yrteillä, maustetahnoilla tai maustetuilla öljyillä. Kylmäsavustettu lohi esimerkiksi saa aivan uudenlaisen makuvivahteen, kun tarjoiluvadille aseteltujen siivujen päälle lisää vaikkapa hieman sitruunalla maustettua oliiviöljyä, ripauksen mustapippuria myllystä, tuoretta basilikaa ja parmesaanilastuja. Graavilohisiivujen päälle valutettu limen mehu ja raastettu limen kuori puolestaan antavan pirteän säväyksen graavikalalle.

Kalasta saa myös näyttävän pääruoan. Kokeile sellaisia kalalajeja ja kalan maustamistapoja, joita et arkena yleensä käytä. Jos aina maustat kalan tillillä, kokeile nyt jotain muuta yrttiä, jotta maku ei muistuta tutusta arkiruoasta.

Reseptit

Fenkolisilakat

20 silakkafileetä
1 tl suolaa ja mustapippuria
1 dl korppujauhoja
2 rkl voita

Mausteliemi:

1 pieni fenkoli
1 pieni porkkana
1 pieni keltasipuli
3 dl vettä
2 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl fenkolinsiemeniä murskattuna
5 maustepippuria
5 laakerilehteä

Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Pyöräytä korppujauhoissa.

Kuumenna paistinpannu ja lisää nokare voita. Paista rapeiksi molemmin puolin.

Leikkaa fenkoli, porkkana ja sipuli ohuiksi renkaiksi. Kokoa paistetut silakkafileet kerroksittain säilytysastiaan yhdessä viipaloitujen vihannesten kanssa.

Mittaa loput mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä ja kaada seos kalojen ja vihannesten joukkoon. Siirrä kylmään maustumaan vuorokaudeksi.

Kuha-avokadotartar ja valkoviinikastiketta

2 nahallista kuhafileetä
2 nahatonta kuhafileetä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl oliiviöljyä
1 avokado kuutioituna
2 tomaattia pilkottuna
1 rkl sitruunanmehua
rypsiöljyä tai kirkastettua voita paistamiseen

Nypi kuhafileet ruodottomiksi. Leikkaa nahallisten fileiden kummastakin
päästä pari senttiä pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pilko leikkuuroippeet ja nahattomat fileet kuutioiksi. Lisää kuutioiden joukkoon ruohosipuli, oliiviöljy, avokado ja tomaatit. Mausta sitruunamehulla.

Levitä kuha-avokadoseos tasaiseksi kerrokseksi nahallisten kuhafileiden nahattomalle puolelle, ohuemmin pyrstöä kohden.

Kuumenna paistinpannu ja lisää rypsiöljy. Laita kalat pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kunnes nahkapinnat ovat rapeita ja kauniisti ruskistuneita.

Tarjoa valkoviinikastikkeen kera.

Valkoviinikastike:
2 rkl sokeria
1 dl valkoviiniä
5 dl kanalientä
1 rkl sinapinsiemeniä
4 rkl omenaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 rkl voita

Paahda sokeri kattilassa ja lisää valkoviini. Keitä kasaan, kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä.

Lisää kanaliemi ja sinapinsiemenet. Anna kiehua, kunnes jäljellä on kolmasosa alkuperäisestä määrästä.

Mausta kastike omenaviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon lopuksi nokare voita ja sekoita tasaiseksi.

Silakka-lohipihvit ja kermaista sinappikastiketta

Silakka-lohipihvit:
250 g nahattomia silakkafileitä
250 g nahatonta ja ruodotonta kirjolohi- tai lohifileetä
1,5 rkl Dijonin sinappia
1 dl smetanaa
1 dl ruohosipulisilppua
0,5 dl salottisipulia, hienonnettuna
1 tl suolaa

Paistamiseen:
4 rkl voita
2 rkl kasvisöljyä

Kermainen sinappikastike:
1 dl kala- tai simpukkalientä
2 dl kuohukermaa
1 tl Dijonin sinappia
suolaa ja mustapippuria

Silppua tai surauta fileet tehosekoittimessa kalat karkeaksi massaksi. Sekoita kaikki pihvien ainekset keskenään ja anna maustua tunnin verran kylmässä.

Muotoile kylmästä massasta neljä tasakokoista pihviä ja paista kypsäksi voi-kasviöljyseoksessa.

Tee kastike: mittaa liemi ja kerma kattilaan. Keitä kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä. Mausta kastike sinapilla, suolalla ja mustapippurilla.

Lähde; Pro Kala ry 11.4.2022