Toukokuu on Kalakuu! Kalaa tulisi suositusten mukaan syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, jotta siitä saa irti kaikki terveyshyödyt. Jos kalaruoan kokkailu ei ole tuttua, voi aluksi tuntua hankalalta keksiä, millaisia aterioita kalasta voisi valmistaa. Helpointa on silloin miettiä, miten omista lempiruuista voisi tehdä kalaversion!

Tacoihin ja tortillojen täytteeksi kala sopii oikein hyvin. Jos käyttää valmista savukalaa, ei kalaa tarvitse edes kokata. Myös friteerattu kala sopii tacojen täytteeksi.

Tomaattikastike ja pasta on klassikkoruoka, josta voi myös tuunata merellisen version. Siinä missä esimerkiksi jauhelihaa käytettäessä kokkaus yleensä aloitetaan juuri lihan paistolla, kala kannattaa puolestaan laittaa joukkoon aivan viimeiseksi. Kala kypsyy hyvin nopeasti ja se pysyy paremmin kasassa, kun sitä ei pitkään sekoitella kastikkeen joukossa. Sama ohje pätee myös keittoihin: niihinkin kala laitetaan joukkoon vasta sitten, kun muut ainekset kuten vihannekset alkavat olla jo kypsiä ja sopivasti pehmenneitä.

Thaimaalaiset maut maistuvat monelle. Kalalla on erittäin tärkeä rooli thaimaalaisessa keittiössä. Kalalajeina alkuperäisissä resepteissä saattaa nähdä tilapiaa, napsijaa tai meribassia, mutta samat herkut voi kokata myös meille tutummista ja helpommin saatavilla olevista lajeista. Thairuokaan voi laittaa vaikkapa silakkaa!

Reseptit

Savusiika-tacot

200 g savusiikaa (tai muuta savukalaa)
1 prk creme fraiche
1 kpl limenkuorta
mustapippuria
100 g pakasteherneitä
15 g voita
Korianteria
Minttua
Valmiita tacolettuja

Lämmitä herneet voin kanssa kattilassa. Murskaa herneet haarukalla “hernepestoksi” ja mausta suolalla.  Mausta creme fraiche raastetulla limenkuorella, mustapippurilla ja suolalla. Kokoa kalataco laittamalla pohjalle hernepestoa, seuraavaksi savusiikaa ja sen päälle creme fraichea. Koristele tuoreella mintulla ja korianterilla.

Nopea tomaatti-lohikastike

Kumina ja savupaprika tuovat yksinkertaisen ihanaan tomaattikastikkeeseen häivähdyksen espanjalaisia makuja. Lisää lohiviipaleet vasta lopuksi, näin niiden rakenne pysyy napakkana eivätkä ne murene kastikkeen joukkoon.

4 annosta

300 g kirjolohta
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1 tl (savu)paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/2 tl suolaa
1 dl hienonnettua basilikaa tai persiljaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa kirjolohi nahattomiksi, noin 3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää porkkanaraaste ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta sokerilla, paprikajauheella, kuminalla ja suolalla. Kypsennä välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää kastikkeen joukkoon lohiviipaleet. Aseta paistokasarin päälle kansi ja anna kastikkeen poreilla vielä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Lisää päälle hienonnetut yrtit ja rouhaisu mustapippuria. Tarjoile riisin tai keitetyn pastan kanssa.

Thai-silakat

800 g silakkafileitä
noin 1 tl suolaa
1 limetin mehu
2 tl kalakastiketta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl kookosmaitoa
3 rkl makeaa chilikastiketta (tai 2 rkl srirachaa, jos tykkäät tulisemmasta)
3 rkl silputtua basilikaa tai thai-basilikaa
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 dl tuoretta korianteria silputtuna

Mausta silakkafileet suolalla ja levitä ne laakeaan uunivuokaan. Purista limetistä mehu ja kaada kaloille. Ripottele päälle kalakastike ja inkivääri. Anna marinoitua viileässä puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Sekoita kookosmaidon joukkoon chilikastike, basilika ja valkosipuli. Kaada kookosmaito vuokaan kalojen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Koristele tuoreella korianterilla ja limelohkoilla. Tarjoa jasmiiniriisin kera.

Lähde; Pro Kala ry 18.5.2021