Valitse sivu


Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena!

Aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla reseptejä, joissa käytetään valmiiksi kypsennettyä kalaa, kuten savukalaa. Se on jo itsessään maukas ateria vaikkapa perunoiden kanssa, mutta savukalaa voi käyttää myös raaka-aineena. Siitä saa helposti esimerkiksi uuniperunoille täytteen tai makua kalakeittoon.

Kala-aterian voi nauttia myös herkullisen suolaisen piirakan muodossa. Piirakkapohjan voi tehdä itse tai käyttää valmispohjaa. Kirjolohisuikaleet sopivat hyvin täytteeksi: niiden kaveriksi voi laittaa kasviksia oman maun mukaan. Edellisenä iltana tehtyä piirasta on kätevä lämmittää vaikka lounaaksi tai välipalaksi kiireisenäkin päivänä.

Suomalaiset voisivat syödä silakkaa enemmän – onhan se todella ekologinen raaka-aine! Jos silakan makua arastelee, voi silakkafileestä irrottaa nahan. Se lähtee helposti vetämällä irti. Nahaton filee on miedon makuista ja ruodotonta. Uunissa valmistettavat silakkarullat on helppo ruoka, jonka voi tehdä joko nahallisesta tai nahattomasta silakkafileestä. Makua voi muokata eri mausteita ja kastikkeen raaka-aineita käyttämällä: kokeile joskus laittaa rullien päälle vaikkapa tomaattimurskaa ja yrttejä tai kookosmaitoa ja currytahnaa!

Reseptit

Savukalamousse

n. 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)
120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
3 rkl majoneesia
0,5 dl kevätsipulia
2 rkl kapriksenmarjoja
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.

Kirjolohipiirakka

500 g ruis- tai ruisperunataikinaa (pakaste)
300 g marinoituja kirjolohisuikaleita
500 g pakastekasviksia tai vastaava määrä tuoreita kasviksia
1–2 tl pippuriseosta tai sitruunapippuria
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1–2 dl tillisilppua
2 dl juustoraastetta

Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan ja kauli tai painele se kämmenellä leivinpaperin päällä vuoan pohjan ja reunojen kokoiseksi. Nosta piirakkapohja leivinpaperin kanssa metalliseen matalaan piirakkavuokaan (halkaisija 30 cm) tai korkeareunaiseen vuokaan (halkaisija 24 cm).

Jos käytät tuoreita kasviksia, paloittele, esikeitä 4–5 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Valuta hyvin. Anna pakastekasvisten sulaa kohmeisiksi. Levitä kasvikset ja kalasuikaleet marinointiliemineen piirakkapohjalle.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon ruokakerma, tilli, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

Paista 225 asteessa 30–35 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla (keraamisessa vuoassa paistoaika on pidempi). Anna piirakan levähtää hetki. Nosta se varovasti leivinpaperia apuna käyttäen tarjoiluvadille. Poista paperi. (Jos leikkaat piirakkaa pinnoitetussa vuoassa, pohja naarmuuntuu).

Tarjoa piirakka lämpimänä esim. tomaattisalaatin kera.

Kallen rullat

500 g silakkafileitä
suolaa
valkopippuria

Kastike

1 ½ dl ruoanvalmistusjogurtti
1/2 dl majoneesia
1/2 dl mätitahnaa

Päälle

½ dl hapankorppuja jauhettuna

Levitä silakkafileet työpöydälle tai leivinpaperin päälle työpöydälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille kevyesti suolaa ja valkopippuria. Rullaa sitten kalat ja nosta voideltuun uunivuokaan.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja levitä seos rullien päälle. Ripottele pinnalle hapankorppujauhelma ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoa pinaatilla maustetun perunasoseen ja puolukkahillon kera.

Lähde; Pro Kala ry 10.3.2021