Valitse sivu

Monissa kodeissa vietetään nyt tavallista enemmän aikaa perheen kesken. Kun harrastukset ovat tauolla eikä kavereiden luokse pääse, voi perheen pienimpiä harmittaa ja tekemisestä olla puutetta. Erilaiset perheen kesken tehtävät aktiviteetit ovat siis tarpeen!

Tavallisista, jokapäiväisistä askareista voi tehdä mukavia yhteisiä hetkiä. Ruoanlaiton ei tarvitse olla ainoastaan aikuisten vastuulla, vaan apukokeiksi voi värvätä kaikki syöjät. Lasten kanssa kokkaaminen vaatii toki tarkkaavaisuutta ja opastamista, mutta useista resepteistä löytyy työvaiheita, jotka sujuvat myös junioreilta.

Ensimmäisiä ruoanlaittohetkiä varten kannattaa valita reseptejä, jotka eivät ole liian monimutkaisia. Makumaailman on hyvä olla kaikkia miellyttävä: harmistus voi olla suuri, kun kovalla työllä valmistettua ateriaa pääsee maistamaan, eikä se hivelekään makuhermoja.

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Ruokailutottumukset opitaan kotona, ja monipuolinen ruokavalio on kasvavalle lapselle tärkeää. Kalasta saatava D-vitamiini, pehmeä rasva ja sen omega-3-rasvahapot ovat rakennuspalikoita, joista kiittävät luusto, aivot ja sydän.

Mielenkiinto pysyy yllä, jos ruoassa on jokin erikoisempi juju. Kirjolohta ja spagettia paperipaketissa valmistustapa on yllättävä ja pakettien taittelu ja kypsinä avaaminen on hauskaa puuhaa. Cowboyn kala -tortilloissa täytteiden valikointia voi tehdä jokaisen oman mielen mukaan, ja uunissa valmistettava fish & chips -annos silakasta on kuin itse tehdyt kalapuikot!

Reseptit

Kirjolohta ja spagettia paperipaketissa
3 annosta

250-300 g spagettia tai muuta pastaa
300 g nahatonta kirjolohifileetä, savustettuja kirjolohikuutioita, puhkottuja neulamuikkuja tai 1 pkt kirjolohisuikaleita
¼ tl suolaa, mustapippuria

Kastike:

1 rkl öljyä
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 (puna)sipulia
1-2 dl juoksevaa kevytranskankermaa
1dl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa
3 palaa (38 x 50-60 cm) leivinpaperia

Kuullota suikaloidut sipulit pehmeiksi öljyssä kasarissa. Lisää joukkoon ranskankerma ja hauduta hetki. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ”al denteksi”. Valuta hyvin.

Paloittele nahaton kirjolohifilee isoiksi kuutioiksi. Huuhdo muikut tarvittaessa ja kuivaa ne talouspaperilla.

Taita leivinpaperipalojen keskelle taitos merkiksi ja levitä työpöydälle. Nosta lämmin pasta kasoiksi paperien taitoskohdan toiselle puolelle. Lusikoi päälle vähän kastiketta Jaa kirjolohipalat tai muikut pastan päälle. Mausta ja lisää sekaan vihersilppua. Liruttele loput kastikkeesta kalapalojen päälle ja ripottele pinnalle vihersilppua.

Käännä paperin toinen puoli spagetti-kalakasan päälle niin, että reunat yhtyvät. Sulje paketit tiiviisti. Aloita taittelu toisesta reunasta ja tee kapeita taitoksia kunnolla litistäen. Käännä viimeisen taitoksen kärki paketin alle.

Vedä paketit varovasti uunipannulle ja kypsennä 180 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 8-10 minuuttia eli kunnes paketit pullistuvat. Herkulliset kuumat höyryt tulvahtavat paketeista, kun avaat ne varovasti saksilla puhkaisten. Tarjoa vihersalaatti erikseen.

Cowboyn kalaa
4:lle

400 g ruodottomia kalafileitä
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapipurirouhetta
1 sipuli
1 punainen paprika
1 tlk (400 g) (chilillä maustettua) tomaattimurskaa
1-2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk ruskeita papuja vedessä
(chiliä)
(yrttisuolaa)
(mustapippuria)

Lisäksi

wrapeja, rieskoja tai tacokuoria
rapeaa salaattia suikaleina
tuoretta kurkkua suikaleina
juustoraastetta

Leikkaa ruodottomat kalafileet noin 3 cm:n pituisiksi suikaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista nopeasti pannulla lähes kypsiksi (noin pari minuuttia riittää). Nosta kalat pois pannulta. Silppua tai suikaloi kuorittu sipuli ja siemenistä puhdistettu paprika. Kypsennä pannulla, kunnes kasvissuikaleet pehmenevät. Lisää pannulle tomaattimurska ja pyre. Keitä ilman kantta, kunnes ylimääräinen neste haihtuu. Valuta paputölkistä liemi pois ja lisää pavut tomaattiseokseen. Mausta seos tarvittaessa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kalapalat seokseen. Sekoita varovasti ja nosta tarjolle. Laita esim. wrapille salaattia ja kurkkua ja hiukan juustoraastetta. Nosta pari lusikallista kalaseosta päälle, kääräise rullalle tai taittele ja nauti.

Fish & Chips
1 pss. (400 g) pakaste ranskan- tikku- tai lohkoperunoita
300-400 g silakkafileitä
½ sitruuna tai n. 3 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
reilu 0,5 dl tilli- tai ruohosipulisilppua
vajaa 1 dl korppujauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta
0,25 tl jauhettua valkopippuria

Nopea kastike

1 dl (kevyt)kermaviiliä
0,5 dl (kevyt)majoneesia
n. 0,5 dl valmista kurkkusalaattia
sinappia
ketsuppia
ripaus mustapippuria

Kuumenna uuni 250 asteeseen (tai mitä perunapakkauksen kypsennysohjeissa sanotaan). Kypsennä perunoita noin 10-15 minuuttia yksinään.

Lado silakkafileet työlaudalle tai voipaperille nahkapuoli ylöspäin. Purista sitruunasta käsin pirskottamalla sitruunanmehua fileille. Levitä niille vielä mausteet ja tillisilppua. Sekoita mausteet korppujauhoihin lautasella. Taita fileet tiukasti takaisin kalan muotoon niin, että nahkapuoli jää sisäpuolelle. Kääntele silakat korppujauhoissa.

Tee tilaa pellille kaloille. Laita kalat uuniin ja kypsennä vielä noin 5-10 minuuttia. Tarjoa perunat ja kalat yhdessä. Lisänä maistuu ketsuppi, majoneesi tai kermaviilikastike. Voit toki paistaa silakat myös pannulla kuumassa margariinissa molemmin puolin ruskeiksi ja rapeiksi.

Yllä oleva kastike maistuu minkä tahansa paistetun kalan kanssa. Erityisen sopivaa se on juuri fish&chipseille. Kastikkeen valmistat sekoittamalla kermaviilin, majoneesin ja kurkkusalaatin ja maustamalla ketsupilla, sinapilla ja mustapippurilla makusi mukaan. Makujen voi antaa tasaantua muun ruuan valmistumisen ajan.

Lähde; Pro Kala ry