Lohi lyö naudan – kalankasvatus siirtyy avomerelle
Vesiviljelyn eli tutummin kalankasvatuksen on ennustettu tänä vuonna 2015 ohittavan naudanlihan tuotannon maailmassa. Tutkijoiden mukaan tämä ei ole mikään ihme, sillä samalla hehtaarimäärällä merta voidaan kasvattaa huomattavasti enemmän kalaa kuin vastaavalla laidunhehtaarilla naudanlihaa
Suomessa kalankasvatus on ollut pitkään alamaissa tuontilohen ja tiukkojen ympäristölupian puserruksessa. Nyt kuitenkin ollaan perustamassa isoja, avomerelle tai sen tuntumaan sijoittuvia kalanviljelylaitoksia.
Kustavin edustalle Selkämeren eteläosaan saatiin tuotantolupa 300 tonnin kalanviljelylaitokselle viime vuonna. Uusi lupa katkaisi pitkän tauon uusien laitosten lupakäytännössä, sillä edellinen oli tullut 1980-luvulla. Kalanviljelyä jatkaneet ovat tähän saakka ostaneet lopettaneiden laitoksia, jos ovat halunneet saada lisää kasvatusmahdollisuuksia. Siksi laitokset ovat hajallaan pitkin Saaristomerta, mihin suurin osa Suomen kalankasvatuslaitoksista sijoittuu.
– Kyllä tässä on tehty jatkuvasti ympäristöviranomaisten kanssa yhteistyötä ja mietitty näitä asioita. Muun muassa tämä kansallinen sijainninohjaussuunnitelma oli yksi esimerkki tällaisesta yhetistyöprojektista. Näyttää nyt siltä, että ollaan pääsemässä eteenpäin, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Markus Kankainen.
Valtavat kalankasvattamot avomerelle
Kansallinen sijainninohjaussuunnitelma valmistui viime vuonna ja sen mukaan uusia, suuria kalankasvatuslaitoksia voidaan sijoittaa avomerelle. Kustaviin tulleen laitoksen lisäksi on vireillä muitakin vielä isompia hankkeita.
– Suuremmat vedet parantaa laimennusominaisuuksia ja suurempia lupia voidaan myöntää. Selkämerelle Luvialle on haettu 2 miljoonan kilon tuotantolaitosta, se sijaitsee aivan avomerellä. On vähän erilainen tuotantopaikkakin, kuvailee Markus Kankainen. – Isoja lupia tarvitaan, jotta investoinnit pystytään kattamaan. Selkämerelle Luvialle on haettu 2 miljoonan kilon tuotantolaitosta, kertoo Markus Kankainen, tutkija, Luke
Suomeen tuodaan huomattavasti enemmän kalaa kuin täällä tuotetaan tai kalastetaan. Vuonna 2013 tuonnin arvo oli yli 400 miljoonaa euroa. Suurin osa tuonnista eli lähes puolet on norjanlohta. Kotimainen kalankasvatus on pudonnut huippuvuosista 13 miljoonaan kiloon vuodessa, vaikka kalan kysyntä on kasvanut.
Kala kasvaa tehokkaammin
Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden mukaan kala on tehokkaampi rehun hyödyntäjä kuin nauta. Kilolla rehua voidaan tuottaa kilo kalaa, naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan viisi kiloa rehua. Vuodesta 1980 nykypäivään kalankasvatuksen ravinnekuormitus mereen ovat vähentyneet 70 prosenttia.
Luken Markus Kankaisen mukaan kalankasvatuksella voidaan korvata tuontia ja lisätä kalan tarjontaa kuluttajille. Luonnonkalakannat ovat rajalliset eikä niiden kalastusta voi huomattavasti lisätä. Suomen ammattikalastajien saaliista suurin osa on silakkaa, mutta se kelpaa enää huonosti ruokakalaksi. Tällä hetkellä onkin suunnitteilla kalajauhotehdas, joka jalostaisi Itämeren silakasta kirjolohien rehua, jolloin näin tuotettu kala kelpaisi taas suomalaisille.