Valitse sivu

Säkylän Pyhäjärvellä on onnistuttu tekemään hoitokalastuksesta taloudellisesti kannattavaa. Myös aiemmin väheksytystä särjestä tuli tärkeä saaliskala sen jälkeen, kun Apetit alkoi valmistaa siitä järvikalapihvejä Säkylän tehtaallaan.

Malli on osoittautunut niin toimivaksi, että se halutaan levittää valtakunnalliseksi.

Vuosien työn tulos

Pyhäjärvi-instituutti on tehnyt pitkään töitä, jotta vähempiarvoiset kalat saataisiin hyötykäyttöön. Hoitokalastusta tarvitaan ehkäisemään järven rehevöitymistä, mutta aiemmin kalastusta on jouduttu tukemaan taloudellisesti.

Poistokalastukselle on hyvin vaikea löytää rahoitusta, jos saalis menee vain minkin ruuaksi. Uudella mallilla on mahdollista päästä win-win-tilanteeseen, jossa kuluttajat saavat terveellistä ruokaa ja samalla suojellaan järviä, kertoo tutkimuspäällikkö Anne-Mari Ventelä.

Suomesta etsitään nyt paikkoja, joihin Pyhäjärven mallia voidaan soveltaa. Pyhäjärvi-instituutti alkaa vetää Luonnonvarakeskuksen kanssa ympäristöministeriön rahoittamaa hanketta.

– Kyse on hallituksen kärkihankkeesta. Vauhtiin pääsemme lähiviikkoina.

Pyhäjärven puolestakin työ jatkuu.

– Meidän pitää seurata saalismääriä ja kalakantoja sekä niiden vaikutusta veden laatuun.

Raaka-ainepula helpottanut

Apetit alkoi valmistaa Pyhäjärven särjistä ja ahvenista kalapihvejä suurtalouskäyttöön kolmisen vuotta sitten.

Pula raaka-aineesta on jarruttanut kalapihvien tuomista kuluttajien saataville, mutta nyt raaka-aineen saatavuus on Apetitin mukaan taattu.

– Takana on niin hyviä kalastuskausia, että pihvit ovat tulossa vähittäiskauppoihin, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen Apetitilta.

Pihvien raaka-aineesta 95 prosenttia tulee Säkylän Pyhäjärvestä ja loput Kuusamosta.

– Kartoitamme koko ajan, missä muissa Satakunnan järvissä kalastus olisi järkevää.

Lähde; Yle, uutiset