Monthly Archives: heinäkuu 2020

Rapukausi alkaa – näillä vinkeillä järjestät onnistuneet rapujuhlat

heinä 20, 2020 |

Ravustuskausi alkaa tämän viikon sunnuntaina 21. heinäkuuta kello 12. Samalla alkaa myös rapujuhlakausi. Vaikka et olisikaan aiemmin järjestänyt rapujuhlia, näillä vinkeillä onnistut varmasti! Paljonko rapuja? Mikäli tarjoat rapuja alkupalana tai osana isompaa ateriaa, on 6-8 rapua hyvä määrä ruokailijaa kohden. Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10-12 rapua per henkilö. Keitinliemen mausteeksi sekä koristeeksi laitetaan kruunutilliä. […more]

Rapukausi alkaa

heinä 20, 2020 |

Ravustuskausi alkaa tämän viikon tiistaina 21. heinäkuuta kello 12. Samalla alkaa myös rapujuhlakausi. Mikäli tarjoat rapuja alkupalana tai osana isompaa ateriaa, on 6-8 rapua hyvä määrä ruokailijaa kohden. Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10-12 rapua per henkilö. Keitinliemen mausteeksi sekä koristeeksi laitetaan kruunutilliä. Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti paahtoleipää. Rapujen lisäksi juhla-ateriaan sopivat esimerkiksi kalaisat piirakat […more]

Kalaa riittää ruokapöytiin myös koronakriisissä

heinä 14, 2020 |

Koronakriisi näkyy Suomen kalataloudessa muun muassa kalan hinnan laskuna ja kalastajien myyntiväylien vähenemisenä. Kalan kokonaistarjonnassa ei ole alkuvuonna tapahtunut suuria muutoksia, vaikka jakeluketjut ovat nopeasti muuttuneet. Kalan tuonti jatkuu lähes normaaliin tapaan, ja kasvatettua kalaa on tarjolla. Koronakriisi on kuitenkin supistanut kotimaan kalan tuotannolle tärkeitä markkinakanavia, minkä vuoksi on tärkeää miettiä entistä paremmin kalan omavaraisuuden […more]

Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta

heinä 9, 2020 |

Monelle kotikokille ruoan ympäristöystävällisyys on tärkeä kriteeri ateriaa suunnitellessa. Kasvatetun kirjolohen kohdalla ei tarvitse huolehtia: kalankasvatus on Suomessa ottanut ympäristöasiat vakavasti, ja kasvatuksen ympäristökuormitus onkin saatu todella alhaiseksi. Kirjolohta on kasvatettu Suomessa jo lähes viisikymmentä vuotta. Virheellinen käsitys kasvatuslaitosten ympäristövaikutuksista elää edelleen. Jos tarkastellaan esimerkiksi Itämeren kuormitusta, kalankasvatuksen osuus siitä on vain alle kaksi prosenttia. […more]

Silakka ja muikku – tunnetko erot?

heinä 6, 2020 |

Jos eteesi laitetaan silakka ja muikku, uskotko tunnistavasi, kumpi on kumpi? Entä kummalla mielummin herkuttelet? Sisämaalainen vastannee todennäköisemmin muikku, rannikon asukille silakka saattaa olla tutumpi eväkäs. Silakka on Itämeressä elävä sillin alalaji. Se on meremme ainutlaatuisuus, sillä silakkaa ei tavata missään muualla. Biologisesti tarkasteltuna silli ja silakka ovat ikään kuin versioita samasta kalalajista. Silakka on […more]