marras 29, 2019 |
kalakauppiasliitto
Pakkausmuovia korvaavia biomassoja tutkitaan vilkkaasti. Tutkijat muistuttavat, että jos koko ruokaketju halutaan saada kestäväksi, täytyy ruokahävikkiä pienentää. Tulevaisuudessa entistä suurempi osa elintarvikkeista pakataan biopohjaisiin pakkausmateriaaleihin. Erilaisia muovin korvaamiseen soveltuvia biomassoja tutkitaan vilkkaasti. ”Pakkaamisella on valtava vaikutus elintarvikkeiden hygieniaan ja säilyvyyteen. Tuoretuotteilla oikeanlainen pakkaus lisää säilyvyyttä päivillä, muilla kylmätuotteilla puhutaan viikoista”, erikoistutkija Sari Mäkinen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) […more]
marras 28, 2019 |
kalakauppiasliitto
Kotimainen kalanjalostus on keskittynyt kahden suuren perheyrityksen ympärille. Oululainen Hätälä ja Hukkasen suvun Kalaneuvos Sastamalassa tuottavat suurimman osan kuluttajille päätyvistä kalajalosteista. Markkinoilla on myös ulkomaisessa omistuksessa olevien yhtiöiden tuotteita. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tilaston mukaan kalan kulutus (siirryt toiseen palveluun) laski vuonna 2018 hieman. Tilastojen mukaan kotimaisista kaloista eniten, 1,2 kiloa asukasta kohti, syötiin kirjolohta. Ulkomaisista kaloista […more]
marras 26, 2019 |
kalakauppiasliitto
Kuulostaako tutulta? Päätät herkutella, ja kaupan kalatiskiltä mukaasi lähtee kokonainen kala. Fileeraamisen jälkeen keittiön tasolle jäävät perkeet, jotka eivät sellaisinaan pannulle tai uuniin oikein sovi. Jos olet aiemmin kipannut perkeet biojätteeseen, malta tovi! Niistä saa helposti keitettyä herkullista kalalientä. Kalaliemen keittoon käyvät mitkä tahansa kalat ja niiden perkeet. Ennen kattilaan laittamista perkeet puhdistetaan: poista kidukset […more]
marras 19, 2019 |
kalakauppiasliitto
Kalaruoka kuuluu vahvasti suomalaiseen ruokaperinteeseen. Itämeri ja tuhannet järvemme tarjoavat upeita raaka-aineita, joista kokit ympäri maata loihtivat mitä upeampia annoksia. Ensi vuonna selviää, kuka suomalaisista ammattilaisista ansaitsee itselleen ensimmäisen Seafood Chef -tittelin. Seafood Chef on Pro Kala ry:n ja Food Camp Finlandin lanseeraama kilpailu, jossa etsitään Suomen taitavinta kala- ja äyriäiskokkia. Tuomaristo valitsee keittiömestari Pekka […more]
marras 14, 2019 |
kalakauppiasliitto
Maa- ja metsätalousministeriö on 11.11.2019 asettanut hallitusohjelman mukaisesti yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin hallituskauden mittaiselle toimikaudelle. Yhteisen ruokapöydän tavoitteena on tarjota ruokajärjestelmän keskeisille osapuolille mahdollisuus avoimeen ja välittömään vuoropuheluun uudenlaisessa viitekehyksessä, ja määrittää samalla koko ruokaketjua yhdistävä tulevaisuudenkuva ja tahtotila sekä strategia sen saavuttamiseksi. Foorumin puheenjohtajana toimii vuorineuvos Reijo Karhinen. – Ruokajärjestelmän toimintaympäristö on poikkeuksellisen kovassa murroksessa. […more]
Suomen Kalakauppiasliitto ry onnittelee CM-Järvenpään kauppiasta Markku Hautalaa sekä henkilökuntaa saamastaan kansainvälisestä tunnustuksesta. HS-kirjoitus 8.11.2019 JÄRVENPÄÄN K-Citymarket sai kansainvälistä tunnustusta, kun brittiläinen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio IGD valitsi sen vuoden kaupaksi torstai-iltana Lontoossa järjestetyssä palkintogaalassa. Järvenpään K-Citymarket oli kilpailun ainoa pohjoismainen finalisti. ”Se, että tällainen koko maailman mittakaavalla pieni kauppa pienestä Järvenpään kaupungista, pienestä syrjäisestä maasta […more]
Pro Kala ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan lähes jokainen suomalainen syö kalaa: 94 prosenttia vastaajista kertoi kalan kuuluvan ruokavalioonsa. Vain kolmannes vastaajista syö kalaa suositusten mukaan eli vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta kuitenkin jopa 80 prosenttia vastaajista kertoo haluavansa syödä kalaa nykyistä enemmän. – Ihmiset ovat tietoisia siitä, että kalaa olisi hyvä syödä ainakin kaksi kertaa […more]
Uusilla mittaustuloksilla voi olla suurta merkitystä silakan viennille ja syöntirajoituksille. Itämereltä pyydetty silakka sisältää yhä vähemmän ympäristömyrkyiksi määriteltyjä dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. THL:n tänään julkaisemissa uusissa mittaustuloksissa kiinnostavaa on se, että EU:n vientikiellossa ollut 19-senttinen iso silakka alittaa raja-arvot selvästi. – 19-senttisen silakan dioksiini- ja PCB-arvo on 4, kun EU:n raja-arvo on 6,5, sanoo erikoistutkija Panu […more]
Seuraava Kalaviikko järjestetään 19.-20.3.2020 Radisson Blu Marina Palace hotellissa Turussa. Varaa jo kyseinen ajankohta Kalaviikolle! Suomen Kalakauppiasliitto toimii vastuullisena järjestäjänä. Lähde; Suomen Kalakauppiasliitto ry
Olen lehtorina Ammattiopisto Liviaan kuuluvassa Kalatalous- ja ympäristöopistossa Paraisilla. Päädyin tähän tehtävään muutaman mutkan kautta. Jos olisin itse nuorena tiennyt tällaisesta koulusta, olisin luultavasti hakenut sinne opiskelemaan. Opiskelin biologiaa, pääaineeni oli eläinfysiologia. Päädyin silloiseen RKTL:n palvelukseen oikeastaan sattumalta, olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Siinä työssä tutustuin kala-alan ihmisiin ja lopulta päädyin lehtoriksi tänne. Tyypillistä työpäivää […more]