maalis 27, 2019 |
kalakauppiasliitto
Ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä Earth Hour on maailman suurin ympäristötapahtuma. Lauantai-illalla 30. maaliskuuta on tarkoitus sammuttaa valot tunniksi ikään kuin valomerkiksi ympäristön puolesta. Pimeästä voi nauttia esimerkiksi kynttiläillallisen merkeissä, ja lautaselle kannattaa valita mahdollisimman ympäristöystävällistä ruokaa. Kalaruoka on hyvä vaihtoehto, ja kalaa kannattaisikin syödä enemmän: se on paitsi terveellistä, myös ympäristölle hyväksi! Tavallisen kuluttajan ei tarvitse […more]
maalis 26, 2019 |
kalakauppiasliitto
Kiinan viranomaiset ovat myöntäneet vientiluvan kolmelle uudelle suomalaiselle kala-alan laitokselle. Kiinan viranomaisten myöntämä vientihyväksyntä on laitoskohtainen ja se on myönnetty nyt jo yhteensä neljälle suomalaiselle kalatuotteiden valmistajalle. Tuoreeltaan vientihyväksyntä myönnettiin Kuusisen Kala Oy:lle (Loviisa), Heimon Kala Oy:lle (Renko) ja Ab Chipsters Food Oy:lle (Kerava). Ensimmäinen vientilupa suomalaisille kalatuotteille myönnettiin Kalaneuvos Oy:lle (Sastamala) tammikuussa 2019 suomalaisviranomaisten ja maa- ja metsätalousministeriön […more]
maalis 21, 2019 |
kalakauppiasliitto
Maa- ja metsätalousministeriö avasi 8.2. määräaikaisen hakumenettelyn viiteen Euroopan meri- ja kalatalousrahaston toimenpiteeseen. Rahaa on jaossa yhteensä 2,4 miljoonaa euroa ja hakuaikaa 5.4.2019 asti. Kalatalouden kehitystyöhön vauhtia Pääosa Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelman kalatalouden kehittämisrahoista menee monivuotisten kalatalouden innovaatio-ohjelmien kautta, joissa yksityinen ja julkinen sektori tekevät tiivistä yhteistyötä keskeisten kalatalouden kansallisten kehitystavoitteiden eteen. Näiden […more]
maalis 21, 2019 |
kalakauppiasliitto
Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 85 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Viennin määrä kasvoi kahdeksalla ja puolella miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, 181 miljoonaa euroa, kasvoi 33 miljoonaa euroa. Kalan viennin arvon kasvu johtui siitä, että Norjasta tuodun tuoreen kokonaisen lohen edelleen vienti muualle Eurooppaan lisääntyi 96 miljoonasta eurosta 137 miljoonaan euroon. Vientimäärä oli yli 23 […more]
maalis 14, 2019 |
kalakauppiasliitto
Tänä vuonna toista kertaa järjestetty Kalakeittopäivä-tempaus keräsi helmikuun 12. päivä kalakeitolle valtavasti näkyvyyttä niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa. Tavoitteena oli nostaa Kalakeittopäivä entistä isomman yleisön tietoisuuteen ja luoda ruokateemapäivästä ilmiö, joka innostaa osallistumaan ja kertomaan kalakeiton nauttimisesta eteenpäin somessa. Tuloksia syntyi: sosiaalisessa mediassa potentiaalinen tavoitettavuus nousi 5,3 miljoonaan silmäpariin. Tämän vuoden kalakeittopäivän teema oli Kalakeittoa kaikista keittiöistä. […more]
maalis 14, 2019 |
kalakauppiasliitto
Suomalaisten elintavat, mieltymykset ja tavat muuttuvat vuosien kuluessa. Myös arkiruokailu on tällä hetkellä murroksessa. Mutu-tuntuman sijaan asiasta on tarjolla tutkimustietoa: Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa on tehty ruokatutkimusta yli 15 vuoden ajan. Arkiruokailua tutkinut Terhi Pohjanheimo kertoo, että vaikka tottumukset muuttuvat, kalalla on edelleen tärkeä merkitys suomalaisten arjessa ja ruokapöydässä. Pohjanheimo on tutkimuspäällikkönä Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiseskuksessa […more]
Laskiaistiistai on monessa keittiössä perinteisesti hernerokkapäivä. Keitto lämmittää mukavasti talvisessa säässä. Jotta keittopöydästä löytävät lämmikettä ja vatsan täytettä myös ne, joille hernekeitto alei maistu, voi sen rinnalla tarjota vaikkapa kalakeittoa. Monen suomalaisen suosikki on kermainen lohikeitto, mikä sopii mainiosti laskiaisen toiseksi perinnekeitoksi. Erityisesti juuri maitoon tehty keitto on kotimainen herkku, johon ei maailmalla usein törmää. Alun perin laskiaisena […more]