Suomessa on runsaasti potentiaalia kestävään kalankäytön lisäämiseen. Vähäarvoisina pidettyjä kaloja, kuten särkeä ja lahnaa, voitaisiin kalastaa kestävästi jopa 50 miljoonaa kiloa vuodessa. Roskakalana pidetyistä kaloista valmistetut elintarviketuotteet ovat viime vuosina alkaneet valloittaa markkinoita. Nyt tutkimuksissa on tunnistettu myös uusia mahdollisuuksia uusiksi lisäarvotuotteiksi. Kestävien ja kalapohjaisten tuotteiden kysyntä on kasvussa ja markkinat kasvavat. Suomessa käytettävä kalagelatiini […more]
Suomessa riittää töitä ja opiskelumahdollisuuksia kalatalouden alalla, mutta mistä saataisiin opiskelijoita?, pohtii lehtori Antti Forsman Paraisten kalatalous- ja ympäristöopistosta. Opiskelija Juuso Välimaa on jo tottunut haavinkäyttäjä. Lehtori Antti Forsman voi luottaa siihen, että työväline pysyy tiukasti hyppysissä ja kalanpoikaset saavat tarvitsemaansa huolenpitoa. Välimaa on suomalaiseksi nuoreksi harvinaisuus. Hän valmistuu tänä vuonna Ammattiopisto Livian Paraisten toimipisteestä […more]
Pro Kala ry:n nettisivuilta löytyy satoja herkullisia kalareseptejä, joista jokainen löytää varmasti mieluisensa. Tämän alkuvuoden hitiksi on noussut mehevät silakkapihvit uunissa -resepti, jota on käyty lukemassa enemmän kuin mitään muuta reseptiä. – Silakan kysyntähän oli pitkään laskussa, mutta ehkä se alkaa taas yhä useammin löytää tiensä kuluttajien ruokapöytään, iloitsee Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen. […more]
Kalankasvatukseen vaadittavan ympäristöluvan voi jatkossa hakea yrittäjän lisäksi myös kunta tai valtio. Uusilla luvanhakuprosessin vaihtoehtoilla halutaan tukea kotimaista kalantuotantoa. Tulevaisuudessa kalanviljelijän ei välttämättä tarvitse itse hakea toiminnalle ympäristölupaa. Yrittäjän sijaan luvan voisi hakea julkinen taho, kuten kunta tai valtio. Uusia vaihtoehtoja luvanhakuprosessiin etsitään yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen, Uudenkaupungin ja Metsähallituksen kanssa. Suunnitteilla olevien hankkeiden tavoitteena on käyttää […more]
Kuha on pohjoinen sesonkikala. Meneillään on ilmeisesti ympäri maailman erityinen kuhakausi. – Kalaa tulee ovista ja ikkunoista, kertoo Hätälä Oy:n varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä. Ammattikalastaja Matti Pappinen välttää isoja sanoja. Niin paljon saaliin koko nimittäin riippuu paitsi pyyntipaikasta myös siitä, miten kilpailtuja apajat ovat. – Näille päiville on ihan tasaista kyytiä ollut. Ei hirmusaaliita, mutta talvi on hyvä. […more]
KANSALLISTA KALAKEITTOPÄIVÄÄ VIETETTIIN 12.2.2019 SUURELLA INNOLLA TYÖPAIKOILLA, RAVINTOLOISSA, KOULUISSA JA KODEISSA. KALAKEITTOHURMOS LEVISI KOKO SUOMEEN, SOME ON TÄYTTYNYT HERKULLISISTA KUVISTA JA SOPPAKATTILAT OVAT PORISSEET TUHANSISSA KEITTIÖISSÄ. KIITOS KAIKILLE MUKANA OLLEILLE! Ensi vuonna kalakeittopäivää vietetään tuttuun tapaan helmikuun toisena tiistaina 11.2.2020. Lähde; Pro Kala ry
Vuosittain helmikuun toisena tiistaina vietettävän kalakeittopäivän tavoitteena on innostaa koko Suomi kalasopan ääreen ja lisätä erilaisten kalakeittojen sekä niiden valmistustapojen tunnettuutta. Tänä vuonna Kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Tutkimuspäällikkö Meri Kallasvuo listaa kolme syytä, miksi kotimaisen kalan syönti kannattaa: 1 Saat lautasellesi tuoretta lähiruokaa Järkevintä olisi, että merkitävä osa silakkasaaliista, puhumattakaan särkikaloista, […more]
Maistuisiko ranskalaiskeittiön klassikko bouillabaisse, vai kenties mausteinen, aasialaistyyppinen kalakeitto? Kansallinen kalakeittopäivä houkuttelee suomalaisia herkullisen ja monipuolisen ruokalajin äärelle. Tänä vuonna kalakeittopäivässä lähdetään makujen matkaan ympäri maailman teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Jokaisella kulttuurilla on oma versionsa kalakeitosta. Kalakeitto taipuukin moneksi ja se on terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Kala on esimerkiksi tärkeä D-vitamiinin, pehmeän rasvan ja proteiinin […more]
Elintarviketeollisuuden, päivittäistavarakaupan ja pakkausalan yhdessä kolmen ministeriön kanssa allekirjoittama materiaalitehokkuuden sitoumus tähtää ympäristövaikutusten vähentämiseen ruuan valmistuksessa, jakelussa ja kulutuksessa. Sitoumus on laatuaan ensimmäinen Suomessa ja sen toivotaan näyttävän esimerkkiä muille toimialoille. Kyseessä on elintarvikealalle suunnattu toimintamalli, jolla tehdään näkyväksi ja ymmärrettäväksi yritysten arvokasta työtä materiaalitehokkuuden edistämisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen eteen. Sitoumuksen ydin muodostuu mukaan liittyvien […more]
Kotimaiselle kalalle etsitään uusia käyttötapoja, jotta pienet kalat eivät joutuisi jätteeksi tai rehuksi. Kotimaisesta pienestä kalasta voidaan jo lähitulevaisuudessa saada huomattavasti nykyistä suurempia tuloja. Tätä mieltä ovat alan kehityshankkeessa mukana olevat tutkijat. Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä on esimerkiksi kehitetty menetelmä, jolla kokonaisista särjistä ja silakoista voidaan tehdä puolivalmista kalatuotetta, eräänlaista nyhtökalaa. VTT:n erikoistutkija Kaisu Honkapää kertoo, […more]