Valitse sivu
Pro Kala ry

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Joku voi virheellisesti luulla, että kyseessä olisi fileen laadusta tai kalan tuoreudesta kertova merkintä, mutta tästä ei ole kyse!

Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu. A-filee on vähiten käsitelty: siitä on poistettu ainoastaan selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on edellisten lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta. C-leikatusta on poistettu enemmän rasvaa sekä pystyruoto 98–100-prosenttisesti, eli se on edellisistä poiketen mahdollisimman ruodoton filee. D- ja E-leikatusta on poistettu edellä mainittujen lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala, ja jälkimmäisestä myös nahka.

Leikkausaste vaikuttaa fileen hintaan, sillä E-leikattu on luonnollisesti vaatinut enemmän työtä kuin A-leikkaus. E-leikatun fileen teossa on myös syntynyt enemmän hävikkiä. Fileen ostaminen ruotoineen voi siis olla edullisempaa, mutta silloin osa fileen trimmauksesta jää kotikokin tehtäväksi.

Esimerkiksi uunilohta varten sopii hyvin nahallinen filee, josta kaikkea rasvaa ei ole poistettu. Graavilohen siivuttamiseen nahka on välttämätön, joten älä hanki graavausta varten nahatonta filettä. Jos taas teet vaikkapa sushia tai haluat helposti leikata fileestä nahattomia paloja, on E-leikattu paras valinta. Oikeilla välineillä A-leikatun tai kokonaisena ostetun kirjolohen tai lohen käsittelee kotonakin haluamallaan tavalla millaiseksi vain.

Kokeile näitä reseptejä: voit valita nahatonta fileetä ja siten vähentää kotona tehtävää kalan käsittelyä, mutta kaikki ruoat voit kokata miten tahansa leikatusta fileestä!

Reseptit

Kirjolohta ja spagettia paperipaketissa

3:lle

250-300 g spagettia tai muuta pastaa
300 g nahatonta kirjolohifileetä, savustettuja kirjolohikuutioita tai 1 pkt kirjolohisuikaleita
¼ tl suolaa, mustapippuria

Kastike:

1 rkl öljyä
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 (puna)sipulia
1-2 dl juoksevaa kevytranskankermaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa
3 palaa (38 x 50-60 cm) leivinpaperia

Kuullota suikaloidut sipulit pehmeiksi öljyssä kasarissa. Lisää joukkoon ranskankerma ja hauduta hetki. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ”al denteksi”. Valuta hyvin.

Paloittele nahaton kirjolohifilee isoiksi kuutioiksi. Huuhdo muikut tarvittaessa ja kuivaa ne talouspaperilla.

Taita leivinpaperipalojen keskelle taitos merkiksi ja levitä työpöydälle. Nosta lämmin pasta kasoiksi paperien taitoskohdan toiselle puolelle. Lusikoi päälle vähän kastiketta Jaa kirjolohipalat tai muikut pastan päälle. Mausta ja lisää sekaan vihersilppua. Liruttele loput kastikkeesta kalapalojen päälle ja ripottele pinnalle vihersilppua.

Käännä paperin toinen puoli spagetti-kalakasan päälle niin, että reunat yhtyvät. Sulje paketit tiiviisti. Aloita taittelu toisesta reunasta ja tee kapeita taitoksia kunnolla litistäen. Käännä viimeisen taitoksen kärki paketin alle.

Vedä paketit varovasti uunipannulle ja kypsennä 180 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 8-10 minuuttia eli kunnes paketit pullistuvat. Herkulliset kuumat höyryt tulvahtavat paketeista, kun avaat ne varovasti saksilla puhkaisten. Tarjoa vihersalaatti erikseen.

Lohi-perunapotti ja sinappinen kurkkunokare

4 annosta

4 kpl (450 g) perunaa, kiinteää
1 kpl (200 g) palsternakkaa
1 (170 g) keskikokoinen sipuli
4 rkl rypsiöljyä
3 dl vettä
1 rkl kalafondia
1 rkl kasvisfondia
5 maustepippuria, kokonaista
1 laakerinlehti
400 g kirjolohi- tai lohifileetä (tai valkoista kalaa esim. siika- tai haukifileetä)
1 ruukku tilliä
1 ruukku basilikaa
yhden sitruunan kuori
1 tl suolaa

Nokare:

3 rkl sinappista kurkkusalaattia, säilyke
0,75 dl smetanaa tai majoneesia

Kuori perunat, palsternakka ja sipuli. Leikkaa peruna ensin pitkittäin puoliksi ja sitten puolikkaat pitkittäin venelohkoiksi. Leikkaa palsternakka pitkittäin neljään osaa ja sitten niistä noin 1,5 cm paloja. Leikkaa sipuli puoliviipaleiksi. Valitse pata tai paksupohjainen kattila. Kuullota peruna, palsternakka ja sipuli öljyssä. Lisää vesi, fondit ja mausteet.

Kuumenna liemi ja säädä sen jälkeen lieden teho pienemmälle ja anna kasvisten kiehua ”hiljaa hymyilen” noin 10 minuuttia kunnes perunat ovat purtavan kypsiä.

Poista lohifileestä nahka ja keskiruodot tai pyydä että kalakauppias tekee sen.

Leikkaa filee noin 2 cm kuutioiksi. Hienonna tilli varsineen ja nypi basilikaruukusta vain lehdet. Yhdistä kulhossa kalakuutiot, tilli, basilikanlehdet, sitruunan raastettu kuori ja suola.

Nostele kalakuutiot tasaisesti yhteen kerrokseen patapohjan päälle. Älä sekoita kalapaloja patapohjan joukkoon, vaan laita kansi päälle ja anna kalan kypsyä höyryssä noin 10 minuuttia. Nosta kattila suoraan pöytään.

Sekoita kurkkusalaatti ja smetana. Tarjoa se erikseen.

PADAN VALMISTAMINEN UUNISSA:

Yhdistä padassa pilkotut perunat, palsternakka ja sipuli.

Lisää mausteet ja kaada kuuma kala-kasvisliemi. Laita kansi päälle ja kypsennä uunissa 180 asteessa kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää lopuksi maustetut kalapalat ja jatka kypsentämistä noin 10-15 minuuttia.

Teriyaki-soijamarinoituja lohivartaita

4 annosta

n. 600 g lohi- tai kirjolohifileetä
4 rkl teriyakisoija- tai osterikastiketta
3 rkl limetin tai sitruunan mehua
(1-2 tl raastettua inkivääriä)
vähän öljyä
8 puista grillitikkua

Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa kala noin 2½ cm:n viipaleiksi ja viipaleet edelleen 2½ cm:n paksuiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleet kuutioiksi. Nosta kalapalat kulhoon ja lisää joukkoon teriyakisoijakastike (makea soijakastike), sitruunamehu ja inkivääriraaste tai vähän jauhettua inkivääriä, kääntele ja anna marinoitua 15-30 minuuttia.

Pujottele kalapalat puutikkuihin. Sipaise paistinpannuun tai grillausalustaan vähän öljyä kiinnitarttumisen estämiseksi. Grillaa ulkorillissä, uunin grillivastuksen alla tai paista pannulla 2-4 minuuttia käännellen. Kala kypsyy hyvin nopeasti ja saa olla sisältä vähän läpikuultava.

Tarjoa lisukkeeksi höyrytettyä kiinan- tai varhaiskaalia ja melonisalsaa.

Melonisalsa:

4 dl pieneksi kuutioitua melonia (gallia-, verkko- vesi- tms.)
1½ dl silputtua nippu- tai kevätsipulia
pala tuoretta chiliä silputtuna tai maun mukaan chilijauhetta
2-3 rkl sitruunamehua
2-3 rkl öljyä
ripaus suolaa
2-3 rkl silputtua tuoretta korianteria tai persiljaa

Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää korianteria ja chiliä aluksi varovasti. Maistele. Anna maustua kylmässä hetki ennen ruokailua.

Lähde; Pro Kala ry