Valitse sivu

Kalankasvattamoissa elettiin kesän alussa jännittäviä hetkiä, kun poikaslaitoksilta matkaan lähteneet pienet kalanpoikaset pulahtivat ensi kertaa meriveteen. Kasvattajan toiveissa oli viileä kesä, mutta toisin kävi. Miten poikaset ovat selvinneet heinäkuun helteistä, ja mitä niille kuuluu nyt?

Kalanpoikasten ensimmäinen merikesä on sujunut helteisissä merkeissä. Kuva: Brändö Lax.

 

Toukokuussa uutisoimme kasvatettujen kalanpoikasten ensimmäisestä kevätkirmauksesta mereen ahvenanmaalaisella Brändö Laxin kalanviljelylaitoksella. Kevään kalanpoikasilla on nyt takanaan ensimmäinen merikesä. Haastetta uuden elämän aloittamiseen ovat tuoneet pitkään jatkuneet helteet. Liian lämpimässä vedessä kala lopettaa syömisen ja kasvamisen.

-Kalat ovat olleet meillä viimeiset viikot pelkässä ylläpitoruokinnassa. Lämmin vesi stressaa kalaa, ja ruokinnan rajoittamisella pyritään vähentämään turhaa lisästressiä, kertoo ahvenanmaalaisen Brändö Laxin myyntipäällikkö Ella Hellström.

 

Ammattitaito ratkaisee erityisolosuhteissa

 

Vaikeissa luonnonolosuhteissa korostuu kalanviljelijän ammattitaito. On osattava lukea kalan käytöstä ja säätää toimintaa sen mukaan.

Ensimmäinen ja tärkein keino helpottaa kalojen oloa kesäkuumalla on Brändö Laxin tapaan vähentää ruokintaa ja siirtyä kasvatuksesta ylläpitoon.

Myös päivittäinen tarkkailu on tärkeää. Kaikenlainen lisästressi on pyrittävä minimoimaan. Jos kasvatuskassin lähellä pyörii jatkuvasti saalistajia kuten hylkeitä, merimetsoja ja lokkeja, kala ahdistuu entisestään, joten haittaeläinten karkottaminen on tärkeä osa kalan hyvinvoinnista huolehtimista.

Erityisen lämpiminä kesinä haittaa on myös levästä. Se tarttuu kasvatuskassin verkon silmiin ja estää vettä virtaamasta kassin läpi. Keinot ja laitoskohtaiset ratkaisut sen torjunnassa vaihtelevat.

-Me olemme pyrkineet poistamaan levän mahdollisimman tarkasti ja nopeasti, jotta vesi pääsee kassissa vaihtumaan, kertoo Ella Hellström.

Brändö Laxin kesätyöntekijä, akvaattisten tieteiden opiskelija Essi Luoma osallistuu kalanviljelyn kesän ajan ylläpitotöihin ja vetää tutustumiskierroksia paikallisen hotellin asiakkaille. Kuva: Brändö Lax.

 

Lämpimät kesät näkyvät kalan tarjonnassa

 

Alkusyksyltä Brändö Laxilla toivotaan viileneviä kelejä. Aika elokuun alusta lokakuun loppuun vaikuttaa paljon siihen, millaista kasvua tällä kasvatuskaudella saadaan. Ruokintaa säädetään veden lämpötilojen, rehuvalmistajien ruokintasuositusten ja kalan käyttäytymisen mukaan.

Tänä vuonna perkuuseen menevän ruokakalan osalta kesän lämpötilat saattavat näkyä voimakkaastikin kalan saatavuudessa.

-Kalan keskipaino jää tänä vuonna toivottua pienemmäksi, mikä tarkoittaa massallisesti vähemmän myytävää ruokakalaa. Välilliset vaikutukset näkyvät mädin saatavuudessa, sillä pienempi kala tuottaa vähemmän mätiä, Ella Hellström kertoo.

Tämän kevään poikasilla sen sijaan on edessään vielä yksi kasvatuskesä ennen matkaa kaupan tiskiin. Suojaisilla merialueilla kesänsä viettäneet kalat talvehtivat samoilla paikoilla, avonaisemmilta vesiltä kalat tuodaan erillisille talvisäilytyspaikoille.

-Kala ei kasva kylmänveden aikaan, vaan kun vedet viilenevät alle kymmenen asteen, siirrytään jälleen ylläpitävään ruokintaan. Meillä katse onkin jo seuraavassa kesäkaudessa. Toiveissa tietenkin on, että siitä tulee kalojen kannalta helpompi kuin tästä kesästä, Hellström toteaa.

 

 

 

Lisätietoja:

Katriina Partanen, toiminnanjohtaja, Pro Kala ry

0400 827 277, katriina.partanen@prokala.fi

 

Irja Skytén-Suominen, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kalankasvattajaliitto ry

050 372 7652, irja.skyten-suominen@kalankasvatus.fi

 

Ella Hellström, myyntipäällikkö, Brändö Lax Ab

0400 229 465, ella.hellstrom@brandolax.ax