Monthly Archives: lokakuu 2019

Lihaton lokakuu voi olla myös kalaisa kuu

Lok 10, 2019 |

Some täyttyy lihattomista ruokakuvista, työkaveri valitsee lounaalla kasvisvaihtoehdon, ruokabloggaajat postaavat kilvan erilaisia sesongin mukaisia vegereseptejä. Lihaton lokakuu on selkeästi käynnissä! Lihaton lokakuu sai alkunsa vuonna 2013 Docventures-ohjelman Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin lanseeraamana. Siitä lähtien ovat monet innostuneet lokakuun ajan kokeilemaan lihatonta ruokavaliota omalla tavallaan. Osalle lihaton lokakuu tarkoittaa vegaanista kuukautta, toiselle pesco-vegetaarista-ruokavaliota, joka sisältää […more]

Elintarvikelain muutos eduskuntaan

Lok 7, 2019 |

Hallitus antoi tänään esityksen elintarvikelain muuttamiseksi. Esityksen tavoitteena on vähentää edelleen lainsäädännöstä elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa vaarantamatta kuitenkaan elintarviketurvallisuutta. Lakia päivitetään myös vastaamaan uutta Euroopan unionin valvonta-asetusta, jota aletaan pääosin soveltaa joulukuussa 2019. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020. Elintarvikelain yhtenä tavoitteena on parantaa alan toimintaedellytyksiä, mikä on otettu huomioon nyt esitetyissä […more]

Porin Reposaareen uusi silakkayhtiö: ”Ensimmäisenä vuotena käsitellään miljoona kiloa kalaa”

Lok 2, 2019 |

Uusi yritys aloittaa silakan käsittelyn Porin Reposaaressa. Reposaaren Lajittelu ja Fileointi Oy:n toimitilat sijaitsevat pitkään tyhjillään olleessa Reposaaren silakankäsittelylaitoksessa. Tilat ja osan tarvitsemistaan koneista yritys on vuokrannut käyttöönsä Porin kaupungilta. Tavoitteet korkealla Toiminnan on tarkoitus olla käynnissä kuukauden kuluttua. Ensimmäisen vuoden aikana yritys aikoo käsitellä noin miljoona kiloa kalaa. Työpaikkoja syntyy toimitusjohtaja Erik Lompin mukaan […more]

Pihvejä, sushia, perulaisia makuja – silakasta on moneksi!

Lok 2, 2019 |

Helsingin vanhin perinnetapahtuma, Stadin silakkamarkkinat, alkaa tämän viikon sunnuntaina. Markkinoilta voi ostaa erilaisia kalaherkkuja suoraan kalastajilta sekä tutustua muihin saariston antimiin ja tuotteisiin. Vuonna 2000 suomalaiset söivät Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohden. Kulutus on ollut laskussa, ja vuonna 2017 silakkaa syötiin enää 300 grammaa. Silakan syönti on kenties vierasta nuoremmille kotikokeille. […more]