Monthly Archives: joulukuu 2018

Silakkakiintiöstä uhkaa jäädä osa kalastamatta – ”Syksy on ollut huono kaikille”

Jou 12, 2018 |

Silakan kalastuskiintiöt uhkasivat loppua jo alkukesästä. EU myönsi lisää pyyntikiintiötä, mutta lisäkiintiöistä osa jäänee käyttämättä myrskyjen takia. Viikonlopun silakkasaalis saapuu Kaskistan satamaan maanantaina aamukuudelta troolari Sonnskärin ruumassa. Selkämerestä nousi perjantaina iltapäivällä alkaneella matkalla 45 000 kiloa silakkaa, josta noin 18 000 kiloa päätyy ihmisruuaksi. Loput käytetään rehuksi. Sonnskärin aluskohtaista kalastuskiintiötä uhkaa jäädä tältä vuodelta käyttämättä. […more]

Ministeri Leppä: Kouluruuan uudistaminen seuraavaan hallitusohjelmaan

Jou 10, 2018 |

Suomalainen, maksuton kouluruokailu on yksi hienon koulujärjestelmämme kivijaloista. Juuri siksi kouluruokailua tulee kehittää kunnianhimoisesti yhä parempaan suuntaan, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puheessaan maanantaina 10.12. kouluruuan 70-vuotisseminaarissa Hanasaaressa. Tuore kouluterveyskysely pysäytti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän henkilökohtaisesti, sillä sen mukaan joillakin paikkakunnilla jopa 60 prosenttia nuorista jättää vähintään kerran viikossa koululounaan syömättä. Toisaalla taas […more]

Ravitsemustutkija toivoo lisää kalaa suomalaisten lautasille

Jou 4, 2018 |

Tutkimustulokset osoittavat, että kala on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, ja sen syöntiä kannattaisi lisätä nykyisestä. Kuluttajatutkimusten tulokset ovat samansuuntaisia. Jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä enemmän kalaa. Jouluna kannattaa ottaa vinkistä vaari ja koota vaikka koko joulupöytä kalan ympärille.   Kalan myönteiset terveysvaikutukset tunnetaan hyvin. Kalan kulutuksen kasvattaminen lisää monityydyttymättömien rasvahappojen, D-vitamiinin, seleenin ja jodin […more]

Kalan arvoketju esittäytyy – Juhani Larjos, kalatukkuri

Jou 4, 2018 |

Parasta ja pahinta kala-alan tukkuyrittämisessä ovat ennakoimattomat tilanteet, jotka muuttuvat joka hetki – olemmehan luonnon armoilla. Jokainen päivä tuo ihan uudet haasteet. Niissä haasteissa on myös yrittämisen suola: leipääntymään ei kerta kaikkiaan ehdi, kun työ ei koskaan tule valmiiksi. Tulin kala-alalle kuten moni muukin, kutsumuksesta. Lapsuuden kalastusharrastuksissa syttyi mielenkiinto kalaan, tutustuin alan ihmisiin ja päädyin […more]

Itsenäisyyspäivän kalaisa juhlapöytä syntyy suomalaisella työllä

Jou 3, 2018 |

Itsenäisyyspäivä on Suomen ja suomalaisuuden juhla. Mikäpä olisikaan parempi tapa juhlistaa 101-vuotiasta Suomea kuin kattaa pöytään suomalaisella työllä syntynyt kalaisa juhlamenyy! Kala on aina ollut suomalaisen ruokavalion kulmakiviä. Nykyään kalatalous on yksi modernin elintarviketuotannon elinkeinoista, ja kalan kuluttajan ruokapöytään kuljettaa kalatalouden ammattilaisten tiivis ketju. Itsenäisyyspäivä on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan kotimaisen ruoan merkitystä. Ammattilaisten ketju […more]