Monthly Archives: lokakuu 2018

Kotimainen kala hyvässä nosteessa –riittääkö se?

Lok 9, 2018 |

Tänä kesänä olemme saaneet lukea monia hyviä uutisia kalasta. Lähikalahankkeissa rannikolla ja sisämaassa on onnistuttu rakentamaan toimivia ketjuja kalastajalta koulu- ja työpaikkaruokaloihin sekä myös oivallisiksi tuotteiksi vähittäiskauppoihin. Samalla on nostettu positiivisella tavalla esille kotimaisen kalan syönnin merkitys liiallisten ravinteiden poistamisessa vesistöistä ja rannikolta. Varsinkin kalan rasvahapoilla on tutkimuksissa todettu paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Vaikka Suomi […more]

Suomalaiset syövät vain 3 % pyytämästään silakkasaaliista − Teollisuus tähtää silakan ja kilohailin elintarvikekäytön lisäämiseen

Lok 9, 2018 |

Kalan kysyntä on kaksinkertaistunut kotimaan elintarvikemarkkinoilla 1980-luvun alusta tähän päivään. Silakka on Suomen kaupallisen kalastuksen tärkein saaliskala, jonka käyttö elintarvikkeena voitaisiin moninkertaistaa nykyisestä. Suomeen rekisteröidyt alukset kalastavat runsaan kolmanneksen koko Itämeren silakkasaaliista. Vuonna 2017 silakan osuus Suomen merialueen kaupallisten kalastajien saaliin määrästä oli lähes 90 prosenttia ja arvosta 70 prosenttia. Sitä kalastettiin viime vuonna 136 […more]

Kotimainen luonnonkala entistä turvallisempaa

Lok 5, 2018 |

Suomessa on runsaasti luonnonkalaa, jonka käyttöä voi lisätä turvallisesti. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan useimmissa kotimaisissa kaloissa on erittäin vähän ympäristömyrkkyjä. Näitä kaloja ovat mm. siika, muikku ja särki sekä merialueiden ahven, kuha ja made. Lisäämällä kotimaisen luonnonkalan käyttöä voidaan saavuttaa kansanterveydellisiä hyötyjä, lisätä lähiruoan tarjontaa sekä edistää kalataloutta. Luonnonkalojen kulutus poistaa lisäksi vesistä […more]

Kassilohi onkin ekoteko – päästöt romahtivat murto-osaan

Lok 3, 2018 |

Itämerirehun tulo markkinoille kaksi vuotta sitten lopetti ravinteiden siirtymisen valtameristä Suomen vesistöihin. On yleinen harhaluulo, että kalankasvatus kuormittaa ympäristöä. Monilla on asiasta virheellinen mielikuva. Näin väittää Kalaneuvos-yrityksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen. – Meillä olisi erinomaiset olosuhteet kalankasvatuksen lisäämiseen, kalansyönnin lisääminen olisi oikea ekoteko, hän sanoo. Kalaneuvos on yksityinen yritys, joka myy kasvatettua kalaa 75 miljoonalla eurolla […more]

Silakkamarkkinoilla perinteet kohtaavat modernin ruokakulttuurin

Lok 3, 2018 |

Silakkamarkkinakausi on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Helsingissä perinteiset Stadin silakkamarkkinat alkavat lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja jatkuvat seuraavaan lauantaihin. Silakkaherkkuja pääsee nauttimaan markkinoiden ajaksi pystytettävässä pop up -silakkaravintolassa, ja onpa markkinahumusta mahdollista piipahtaa saunaankin. Kalastajille Pirjo ja Reima Saloselle tämä on jo 29. vuosi Helsingin silakkamarkkinoilla.   Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen pitkäikäisimmistä yleisötapahtumista, ja tänäkin vuonna […more]