Monthly Archives: lokakuu 2018

Lipeäkalakauden avaus on oiva varaslähtö jouluherkutteluun

Lok 30, 2018 |

Jouluun huipentuva lipeäkalakausi alkaa monella pyhäinpäivästä ja on hyvä tilaisuus ottaa terveellinen varaslähtö jouluherkutteluun. Lipeäkala tarjoaa kevyen ja maukkaan vaihtoehdon joulukauden raskaille ruoille. Lipeäkala on oiva esimerkki siitä, että on mahdollista olla perinteinen ja trendikäs samaan aikaan. Sen kulutus oli pitkään laskussa, mutta lasku on pysähtynyt ja kala kiinnostaa taas. Suomessa nykyään lähinnä jouluherkkuna tunnettua […more]

Silakan pakastus lisääntyi

Lok 25, 2018 |

Vuonna 2017 jalosteiden raaka-aineena käytetystä kalasta 51 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 28 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua. Kokonaismäärä, 79 miljoonaa kiloa, oli lähes sama kuin vuonna 2015. Kotimaisen kalan osuus kasvoi ja ulkomaisen vastaavasti pieneni yli kymmenen prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. ”Kotimaisen kalan osalta muutos johtui silakan pakastuksen lisääntymisestä”, yliaktuaari Pentti MoilanenLuonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo. Norjalaisen […more]

SUO­MA­LAI­SET HA­LUA­VAT SYÖ­DÄ KO­TI­MAIS­TA RUO­KAA

Lok 18, 2018 |

Taloustutkimuksen tuoreesta Suomi syö -tutkimuksesta käy ilmi, että lähes neljä viidestä suomalaisesta (78 prosenttia) pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa. Kotimaisen ruuan suosio on jatkanut ilahduttavasti kasvuaan. Vastaavassa tutkimuksessa kaksi vuotta sitten tulos oli jopa viisi prosenttiyksikköä pienempi. – Hienoa, että suomalaiset näkevät kotimaisen ruuan tärkeäksi. Elintarvikeyritykset tekevät joka päivä töitä tarjotakseen kuluttajien mieltymysten mukaisia laadukkaita […more]

KALANEUVOS VAHVISTAA SILAKAN TUOTANTOAAN YRITYSKAUPALLA

Lok 17, 2018 |

Yrityskauppa tukee Kalaneuvoksen asemaa Suomen suurimpana silakkatuotteiden valmistajana Kalaneuvos-konserni laajenee ja ostaa silakan tuotantoon keskittyneen Kuivaniemen Kala Oy:n. Ostajana on Kalaneuvos-konserniin kuuluva Martin Kala Oy, joka ostaa Kuivaniemen Kala Oy:n koko osakekannan. Silakka on määrältään suomalaisen kalastuselinkeinon ylivoimaisesti tärkein saalislaji, mutta vain 20 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista, sillä tuontikala on vienyt kotimaisen kalan […more]

Ensimmäiset MSC-sertifioidut silakat saapuvat kauppoihin

Lok 16, 2018 |

Suomalainen silakankalastus sai tänä kesänä pyynnin vastuullisuudesta viestivän MSC-sertifikaatin. Lämpimien säiden jatkuessa on kuitenkin saatu jännittää, päästäänkö sertifioidusta kalasta nauttimaan lainkaan tänä vuonna. Päästään kyllä, lupaa tehdaspäällikkö Jari Multanen silakkaa jalostavasta Kalaneuvos-konserniin kuuluvasta Martin Kalasta. Syksyn silakkakausi on pyörähtänyt käyntiin iloisissa merkeissä. Monesta tuontikalatuotteesta tutun kestävän kalastuksen MSC-merkin voi jatkossa löytää myös kotimaisen silakkatuotteen kyljestä. […more]

Kotimainen kala hyvässä nosteessa –riittääkö se?

Lok 9, 2018 |

Tänä kesänä olemme saaneet lukea monia hyviä uutisia kalasta. Lähikalahankkeissa rannikolla ja sisämaassa on onnistuttu rakentamaan toimivia ketjuja kalastajalta koulu- ja työpaikkaruokaloihin sekä myös oivallisiksi tuotteiksi vähittäiskauppoihin. Samalla on nostettu positiivisella tavalla esille kotimaisen kalan syönnin merkitys liiallisten ravinteiden poistamisessa vesistöistä ja rannikolta. Varsinkin kalan rasvahapoilla on tutkimuksissa todettu paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Vaikka Suomi […more]

Suomalaiset syövät vain 3 % pyytämästään silakkasaaliista − Teollisuus tähtää silakan ja kilohailin elintarvikekäytön lisäämiseen

Lok 9, 2018 |

Kalan kysyntä on kaksinkertaistunut kotimaan elintarvikemarkkinoilla 1980-luvun alusta tähän päivään. Silakka on Suomen kaupallisen kalastuksen tärkein saaliskala, jonka käyttö elintarvikkeena voitaisiin moninkertaistaa nykyisestä. Suomeen rekisteröidyt alukset kalastavat runsaan kolmanneksen koko Itämeren silakkasaaliista. Vuonna 2017 silakan osuus Suomen merialueen kaupallisten kalastajien saaliin määrästä oli lähes 90 prosenttia ja arvosta 70 prosenttia. Sitä kalastettiin viime vuonna 136 […more]

Kotimainen luonnonkala entistä turvallisempaa

Lok 5, 2018 |

Suomessa on runsaasti luonnonkalaa, jonka käyttöä voi lisätä turvallisesti. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan useimmissa kotimaisissa kaloissa on erittäin vähän ympäristömyrkkyjä. Näitä kaloja ovat mm. siika, muikku ja särki sekä merialueiden ahven, kuha ja made. Lisäämällä kotimaisen luonnonkalan käyttöä voidaan saavuttaa kansanterveydellisiä hyötyjä, lisätä lähiruoan tarjontaa sekä edistää kalataloutta. Luonnonkalojen kulutus poistaa lisäksi vesistä […more]

Kassilohi onkin ekoteko – päästöt romahtivat murto-osaan

Lok 3, 2018 |

Itämerirehun tulo markkinoille kaksi vuotta sitten lopetti ravinteiden siirtymisen valtameristä Suomen vesistöihin. On yleinen harhaluulo, että kalankasvatus kuormittaa ympäristöä. Monilla on asiasta virheellinen mielikuva. Näin väittää Kalaneuvos-yrityksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen. – Meillä olisi erinomaiset olosuhteet kalankasvatuksen lisäämiseen, kalansyönnin lisääminen olisi oikea ekoteko, hän sanoo. Kalaneuvos on yksityinen yritys, joka myy kasvatettua kalaa 75 miljoonalla eurolla […more]

Silakkamarkkinoilla perinteet kohtaavat modernin ruokakulttuurin

Lok 3, 2018 |

Silakkamarkkinakausi on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Helsingissä perinteiset Stadin silakkamarkkinat alkavat lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja jatkuvat seuraavaan lauantaihin. Silakkaherkkuja pääsee nauttimaan markkinoiden ajaksi pystytettävässä pop up -silakkaravintolassa, ja onpa markkinahumusta mahdollista piipahtaa saunaankin. Kalastajille Pirjo ja Reima Saloselle tämä on jo 29. vuosi Helsingin silakkamarkkinoilla.   Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen pitkäikäisimmistä yleisötapahtumista, ja tänäkin vuonna […more]