Monthly Archives: kesäkuu 2015

Itämerirehulla kalankasvatus ravinneneutraaliksi

Kes 30, 2015 |

Itämerirehulla kalankasvatus ravinneneutraaliksi Kotimaassa valmistetun kalanrehun eli itämerirehun mahdollisuuksia selvitetään tänä vuonna Luonnonvarakeskuksen hankkeessa yhdessä pitkän linjan kalayrittäjän kanssa. Itämerirehussa kalajauhon valtameriltä pyydetty raaka-aine korvataan kotimaisella silakalla. Itämerirehua käytettäessä silakan mukana poistuu yhtä paljon ravinteita kuin mitä vesiviljely kuormittaa – ja samalla mahdollistuu myös kalantuotannon kestävä kasvu. Tähän asti rehujen kalajauho on tuotu ulkomailta. Nyt […more]

Luonnonvarakeskuksen perustamishankkeen loppuraportti on julkaistu

Kes 30, 2015 |

Luonnonvarakeskuksen perustamishankkeen loppuraportti on julkaistu Uutinen 16.06.2015 Luonnonvarakeskus (Luke) perustettiin yhdistämällä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan tutkimuslaitokset Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Metsäntutkimuslaitos (Metla), Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) sekä maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken tilastotehtävät. Yli kaksi vuotta kestänyt Luken perustaminen oli erittäin haastava ja historiallisesti merkittävä julkisen sektorin fuusiohanke, jonka tuloksena Suomen toiseksi suurin tutkimuslaitos aloitti […more]

Sininen biotalous tuottaa kotimaista ja kestävästi viljeltyä kalaa

Kes 30, 2015 |

Sininen biotalous tuottaa kotimaista ja kestävästi viljeltyä kalaa Artikkeli Kala 16.06.2015 Teksti: Anna-Mari Mäki-Kuutti Kalaa syödään entistä enemmän, mutta valtaosa suomalaisten lautasille päätyvästä kalasta on tuontikalaa. Nyt kotimaista kalankasvatusta halutaan lisätä ja kehittää kestävästi niin, että myös meriympäristö voi hyvin. Kalan tuotanto kasvaa maailmalla noin kaksi miljardia kiloa vuodessa, käsi kädessä väestönkasvun ja vaurastumisen kanssa. […more]

Suomessa viljellyn ruokakalan kysyntä ylittää tarjonnan

Kes 26, 2015 |

Suomessa viljellyn ruokakalan kysyntä ylittää tarjonnan Luonnonvarakeskus Julkaistu 25.06.2015 09:00 Suomessa kasvatettiin viime vuonna noin 13,3 miljoonaa kiloa kalaa ihmisravinnoksi. Määrä oli noin 0,3 miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2013. Viljellyn ruokakalatuotannon arvo oli myös hieman edellisvuotta pienempi, selviää Luonnonvarakekuksen (Luke) tuoreesta vesiviljelytilastosta. Kirjolohi on edelleen tärkein viljelty ruokakalalaji Suomessa, vaikka sen tuotanto on laskenut […more]

Kalixin ”Punainen kulta” sai MSC-ympäristömerkin

Kes 26, 2015 |

Kalixin ”Punainen kulta” sai MSC-ympäristömerkin Samppanjaa, parmankinkkua ja Kalixin muikunmätiä yhdistävä tekijä on suojattu alkuperänimitys (SAN). Kesäkuussa Kalixin muikunkalastus sai myös MSC-sertifikaatin Pohjanlahdella. Nyt kalastajat voivat merkitä mätinsä MSC-ympäristömerkillä, joka on todiste siitä, että ”punaista kultaa” kalastetaan kestävällä tavalla. ”Haluamme osoittaa MSC-sertifioinnilla kalastustoimintamme olevan vastuullista. Tämä on tärkeää, sillä ihmisten ympäristötietoisuus on kasvanut entisestään. Sertifioinnin […more]

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus

Kes 24, 2015 |

TIEDOTE 24.6.2015 Elintarviketeollisuuden talouskatsaus: tuotanto laskee, viennin lasku loivenemassa Elintarviketeollisuuden tuotanto on vähentynyt kevätkuukausina edelleen. Huhtikuussa tuotanto oli noin 5 prosenttia edellisvuotista vähäisempää. Suurimmat syyt kehitykseen ovat kotimarkkinakysynnän aleneminen ja Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto. – Tuotanto saadaan nousuun vain, jos kysyntä kotimarkkinoilla vahvistuu ja ala kykenee kilpailemaan tuonnin kanssa. Odotamme hallitukselta toimenpiteitä kotimarkkinakysynnän vahvistamiseksi. Myös elintarviketeollisuuden […more]

Biotalous esillä Farmari-tapahtumassa Joensuussa!

Kes 18, 2015 |

Tule tutustumaan biotalouteen Farmari-tapahtumaan Joensuuhun 2.-4.7.2015 Mitä biotalous on? Mitä metsäyrittäjä, kalastaja, maanviljelijä tai kunnanjohtaja ajattelee biotalouden näkymistä? Farmarissa se selviää! Lisäksi biotalouden mahdollisuuksista kertovat muun muassa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Itä-Suomen yliopiston professori Jyrki Kangas ja Finnpulp Oy:n toimitusjohtaja Martti Fredrikson. Tutustu myös palveluihimme, joilla edistämme biotaloutta, maaseudun elinvoimaisuutta, kiinteistöasioita […more]

Kalastuskiintiöiden seurantaa uudistetaan

Kes 17, 2015 |

Kalastuskiintiöiden seurantaa uudistetaan Maa- ja metsätalousministeriö on uudistanut kalastuskiintiöiden seurantaa. Uudistetun palvelun avulla on mahdollista tarkastella monipuolisemmin ja päiväkohtaisesti Suomen kalastuskiintiöiden saaliskertymää. Palvelusta löytyy tiedot vuodesta 2011 alkaen. Kalastuskiintiöiden entistä parempi seurantamahdollisuus tukee osaltaan hallitusohjelman tavoitetta rakentaa julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi. Kiintiötilannetta on mahdollista tarkastella kuvaajana ja lukuina sekä lisäksi voi vertailla aikaisempien […more]

Juhannuksena herkutellaan kotimaisella kalalla

Kes 17, 2015 |

  Maa- ja kotitalousnaisten Ruokaneuvot: Juhannuksena herkutellaan kotimaisella kalalla Suomalaisista järvistä ja meristä nousee toinen toistaan mainiompia kaloja. Kuitenkin vain viidennes kaupoissa ja toreilla myytävästä kalasta on kotimaista. Kotimaisen luonnonkalan sijaan yhä useampi syö kasvatettua tai ulkomailta tuotua kalaa. Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä haluaa kannustaa kotimaisen luonnonkalan käyttöön. –     Kalaa kaksi kertaa […more]

Lohi lyö naudan – kalankasvatus siirtyy avomerelle

Kes 9, 2015 |

Lohi lyö naudan – kalankasvatus siirtyy avomerelle Vesiviljelyn eli tutummin kalankasvatuksen on ennustettu tänä vuonna 2015 ohittavan naudanlihan tuotannon maailmassa. Tutkijoiden mukaan tämä ei ole mikään ihme, sillä samalla hehtaarimäärällä merta voidaan kasvattaa huomattavasti enemmän kalaa kuin vastaavalla laidunhehtaarilla naudanlihaa Suomeen tuodaan huomattavasti enemmän kalaa kuin täällä tuotetaan tai kalastetaan. Kuva: Matti Myller / Yle […more]