Blog

Kalatalouden ympäristöohjelma: elinvoimainen kalastuselinkeino edellyttää kestävästi hyödynnettyjä kalakantoja

Elo 16, 2018 |

Suomen vesistöissä kalakantojen elinkiertoa ja lisääntymistä haittaavat erilaiset ongelmat, jotka heijastuvat myös kalastuselinkeinon kannattavuuteen. Tilanne on kuitenkin korjattavissa. Kalakantojen elinvoimaisuuteen ja tehokkaaseen aluesuunnitteluun tähtäävää työtä koordinoi viime vuonna toimintansa aloittanut Kalatalouden ympäristöohjelma. Luonnonvarakeskuksen luotsaama ympäristöohjelma keskittyy elvyttämään kalakantojen luontaista lisääntymistä. – Kunnostamme kalojen elinympäristöjä ja tuotamme luonnossa menestyviä istukkaita. Tuomme mukaan työhön myös kalataloudellisen aluesuunnittelun […more]

Ensimmäisiä suomalaisia MSrtifioituja silakoita odotetaan kauppoihin syksyllä

Elo 16, 2018 |

Syksyn silakka-aikaa odotellaan tänä vuonna iloisissa tunnelmissa. Silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastukselle myönnettiin kesäkuussa MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatti. Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas toivoo, että sertifioinnilla on positiivinen vaikutus silakan imagoon ja kulutukseen.   Kalastuksen kestävyydestä viestivän MSC-sertifioinnin saavuttaminen on suomalaiselle silakan ja kilohailin kalastukselle tärkeä askel. – Silakka ja kilohaili ovat Suomen kaupallisesti […more]

Kalatoimiala elää luonnosta ja luonnon ehdoilla

Elo 16, 2018 |

Ensi viikolla vietetään Suomen luonnon päivää. Se on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan, millaisin keinoin kalatoimiala pitää huolta yhteisestä ympäristöstä. Kaupallinen kalastus ja kalankasvatus ovat yritystoimintaa luonnon ehdoilla. Alkutuotannossa halutaan turvata parhaat pyynti- ja kasvatusolosuhteet myös tuleville vuosille, ja kalateollisuutta ohjaavat kiertotalouden periaatteet. Toimintatapojen aktiivinen kehittäminen kala-alalla näkyy myös tuloksissa. Kalanviljelyn ympäristökuormitus on laskenut 1990-luvun alkupuolelta yli […more]

Helle ei helli kalanpoikasia, mutta kasvattajan ammattitaidolla voi kalan oloa helpottaa lämpimissäkin vesissä

Elo 8, 2018 |

Kalankasvattamoissa elettiin kesän alussa jännittäviä hetkiä, kun poikaslaitoksilta matkaan lähteneet pienet kalanpoikaset pulahtivat ensi kertaa meriveteen. Kasvattajan toiveissa oli viileä kesä, mutta toisin kävi. Miten poikaset ovat selvinneet heinäkuun helteistä, ja mitä niille kuuluu nyt? Kalanpoikasten ensimmäinen merikesä on sujunut helteisissä merkeissä. Kuva: Brändö Lax.   Toukokuussa uutisoimme kasvatettujen kalanpoikasten ensimmäisestä kevätkirmauksesta mereen ahvenanmaalaisella Brändö […more]

RUOKAVIRASTO ALOITTAA TOIMINTANSA 1.1.2019

Elo 2, 2018 |

Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikkapalvelukeskusta yhdistetään Ruokavirastoksi. Ruokavirasto edistää, valvoo ja tutkii elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua, eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä kasvinterveyttä ja maa- ja metsätalouden tuotantoon käytettäviä lannoitteita, rehuja, kasvinsuojeluaineita, maanparannusaineita, lisäysaineistoa ja raaka-aineita. Virasto vastaa Euroopan unionin maataloustuki- ja maaseuturahastojen varojen käytöstä Suomessa, toimii Suomen maksajavirastona ja hallinnoi EU- ja kansallisia tukia. Maa- […more]

Ravunkeitto on taitolaji

Hei 26, 2018 |

Ravunkeitto on taitolaji – Kalatukku E. Erikssonilla luotetaan isoäidin perinteikkääseen reseptiin Tiedote. Julkaistu: 26.07.2018, 09:30 Pro Kala Ry   Viime viikolla käyntiin pyörähtänyt rapukausi tietää kalatukuille kiireitä. Työvoimaa ja ammattitaitoa tarvitaan, sillä kalatukkujen kautta kulkee muutaman kuukauden aikana satoja tuhansia rapuja. Keittoliemi porisee teräspadassa. Kalatukku E. Erikssonin catering-osaston vastaava Pasi Jänttitarkistaa monitorista, että liemi on […more]

Ravustuskausi alkaa 21.7. klo 12.00

Hei 21, 2018 |

Ravustuskausi alkaa 21.7.klo 12.00   Ravustuskausi on 21.7.–31.10, muulloin rapu on rauhoitettu. Suomessa myös viljellään rapuja. Viljeltyjä rapuja on saatavilla ympäri vuoden.  

Kylmäketjusta huolehtimalla kala säilyy myös hellepäivinä

Hei 20, 2018 |

Tiedote. Julkaistu: 18.07.2018, 09:30 Pro Kala Ry Helteet hellivät kesälomalaisia, mutta elintarvikkeiden säilyvyydelle lämpimät kelit tietävät haasteita. Erityisesti kalatuotteiden kuljettamiseen ja säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kun kylmäketju on kunnossa, kala säilyy myös kesähelteillä. Suomalaiset tietävät hyvin, että kala vaatii kylmäsäilytystä. Helteinen mökkeilykausi asettaa omat vaatimuksensa kylmäsäilytyksen järjestämiselle, mutta pitkäkään mökkimatka ei ole haaste, kun tavarat […more]

EVIRA tiedote 16.7.2018

Hei 17, 2018 |

Vuoden 2018 ensimmäinen rapurutto löytyi poikkeuksellisesti jo tammikuussa jään alta Kiteeltä, kun sukeltaja kiinnitti huomiota kuolleisiin rapuihin järven pohjalla. Sen sijaan alkukesästä rapukuolemia ei ole tullut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietoon. Rapurutto tarttuu kuitenkin kaikkina vuodenaikoina ja erityisesti se siirtyy ravustuksen ja rapusiirtojen välityksellä. Rapurutto ei tartu ihmiseen. ”Alkukesän lämpimät säät lupailevat reipasta ravustuskauden aloitusta. Ravustajan on […more]

Heinon Tukku Kuopio Oy:stä Kalavapriikki Oy

Hei 16, 2018 |

Kala- ja hevituotteiden jalostaja Heinon Tukku Kuopio Oy tunnetaan jatkossa nimellä Kalavapriikki. Nimenmuutoksen myötä yritys profiloituu entistä vahvemmin laadukkaiden kalajalosteiden valmistajaksi. Kalanjalostus on ollut yrityksen ydintoimintaa jo vuodesta 2007. Vuonna 2016 käyttöön otetun uuden tehtaan teknologia ja kapasiteetti ovat nyt sellaisia, että yritys on valmis uuteen markkina-avaukseen. Kalavapriikki on luontevaa jatkoa liiketoiminnan kehitykselle. Yritys on […more]