Blog

Rapukausi alkaa – näillä vinkeillä järjestät onnistuneet rapujuhlat

Hei 20, 2020 |

Ravustuskausi alkaa tämän viikon sunnuntaina 21. heinäkuuta kello 12. Samalla alkaa myös rapujuhlakausi. Vaikka et olisikaan aiemmin järjestänyt rapujuhlia, näillä vinkeillä onnistut varmasti! Paljonko rapuja? Mikäli tarjoat rapuja alkupalana tai osana isompaa ateriaa, on 6-8 rapua hyvä määrä ruokailijaa kohden. Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10-12 rapua per henkilö. Keitinliemen mausteeksi sekä koristeeksi laitetaan kruunutilliä. […more]

Rapukausi alkaa

Hei 20, 2020 |

Ravustuskausi alkaa tämän viikon tiistaina 21. heinäkuuta kello 12. Samalla alkaa myös rapujuhlakausi. Mikäli tarjoat rapuja alkupalana tai osana isompaa ateriaa, on 6-8 rapua hyvä määrä ruokailijaa kohden. Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10-12 rapua per henkilö. Keitinliemen mausteeksi sekä koristeeksi laitetaan kruunutilliä. Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti paahtoleipää. Rapujen lisäksi juhla-ateriaan sopivat esimerkiksi kalaisat piirakat […more]

Kalaa riittää ruokapöytiin myös koronakriisissä

Hei 14, 2020 |

Koronakriisi näkyy Suomen kalataloudessa muun muassa kalan hinnan laskuna ja kalastajien myyntiväylien vähenemisenä. Kalan kokonaistarjonnassa ei ole alkuvuonna tapahtunut suuria muutoksia, vaikka jakeluketjut ovat nopeasti muuttuneet. Kalan tuonti jatkuu lähes normaaliin tapaan, ja kasvatettua kalaa on tarjolla. Koronakriisi on kuitenkin supistanut kotimaan kalan tuotannolle tärkeitä markkinakanavia, minkä vuoksi on tärkeää miettiä entistä paremmin kalan omavaraisuuden […more]

Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta

Hei 9, 2020 |

Monelle kotikokille ruoan ympäristöystävällisyys on tärkeä kriteeri ateriaa suunnitellessa. Kasvatetun kirjolohen kohdalla ei tarvitse huolehtia: kalankasvatus on Suomessa ottanut ympäristöasiat vakavasti, ja kasvatuksen ympäristökuormitus onkin saatu todella alhaiseksi. Kirjolohta on kasvatettu Suomessa jo lähes viisikymmentä vuotta. Virheellinen käsitys kasvatuslaitosten ympäristövaikutuksista elää edelleen. Jos tarkastellaan esimerkiksi Itämeren kuormitusta, kalankasvatuksen osuus siitä on vain alle kaksi prosenttia. […more]

Silakka ja muikku – tunnetko erot?

Hei 6, 2020 |

Jos eteesi laitetaan silakka ja muikku, uskotko tunnistavasi, kumpi on kumpi? Entä kummalla mielummin herkuttelet? Sisämaalainen vastannee todennäköisemmin muikku, rannikon asukille silakka saattaa olla tutumpi eväkäs. Silakka on Itämeressä elävä sillin alalaji. Se on meremme ainutlaatuisuus, sillä silakkaa ei tavata missään muualla. Biologisesti tarkasteltuna silli ja silakka ovat ikään kuin versioita samasta kalalajista. Silakka on […more]

Vinkit kalan maustamiseen

Kes 24, 2020 |

Kalan mietoa ominaismakua on helppo korostaa mausteilla. Sitä tuo esille jo kevyt suolaus ja muutama mustapippurimyllyn rouhaus. Moniin eri makumaailmoihin sopivaa kalaa voi maustaa jokaisen mieltymyksiin sopivaksi, ja pienelläkin panostuksella kalaruoan saa nostettua aivan uudelle tasolle. Sitruunamehun ja tillin yhdistelmä on varma valinta kalan kuin kalan maustamisessa. Tähän klassiseen komboon voi kuitenkin josksu kaivata vaihtelua. […more]

Ruokajärjestelmän yhteinen tulevaisuuskuva 2030 vahvistettu

Kes 16, 2020 |

Suomalainen ruokajärjestelmä on poikkeuksellisen kovassa murroksessa. Koko ruokaketjun on varauduttava merkittäviin muutoksiin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Edessä oleva toimintaympäristön kiihtyvä muutos korostaa entisestään kaikkien toimijoiden välistä yhteistyötä ja uusia keinoja, joilla turvallisesti ja vastuullisesti tuotetusta ruoasta tehdään menestystuote kotimaassa ja kansainvälisesti. Hallitusohjelman mukaisen Yhteisen ruokapöydän ensimmäinen tehtävä on ollut koota yhteen ruokajärjestelmän eri toimijoiden näkemys […more]

Kala on juhannuspöydän ehdoton suosikki

Kes 15, 2020 |

Juhannus on kesän kohokohtia. Etenkin tällaisena vuonna, kun monet perinteiset kesätapahtumat on peruttu, nousee juhannus entistä tärkeämmäksi. Juhlan tuntua saa juhlapöydän tarjoiluista, ja juhannuspöytään kuuluvat erityisesti uudet perunat ja erilaiset kalaherkut. Kala on kevyempää syötävää verrattuna esimerkiksi grillattaviin lihoihin, ja helteiden helliessä tuhdimman ruoan kylkeen monesti kaipaakin jotain hieman kevyempää. Valmiit savukalat ja marinoidut sillit […more]

Kari Ranta-aho kalastusneuvos

Kes 15, 2020 |

Tasavallan presidentti on 11.6. myöntänyt kalatalousneuvoksen arvonimen: Ranta- aho Kari Olavi, kalatalouspäällikkö, filosofian kandidaatti, Parainen. Arvonimi on keskeisten kalatalousjärjestöjen esittämä. Lähde: VNK 11.6.2020

Muista kylmäketju, kun ostat kalaa

Kes 7, 2020 |

Kala on herkkä raaka-aine. Kylmäketju on avain kalan säilyttämisessä ja sitä kautta maukkaan kala-aterian kokkaamisessa. Kylmäketjulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeen tarpeeksi alhaisesta lämpötilasta pidetään huolta. Tuotetta valmistettaessa ja matkalla kauppaan kylmäketjusta ovat huolehtineet alan ammattilaiset. Kylmäketjun tulisi jatkua kuitenkin myös sen jälkeen, kun tuote napataan kaupan kylmähyllystä ostoskoriin. Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle. Kauppaan voi ottaa […more]