Blog

Rapukausi alkaa – näillä vinkeillä järjestät onnistuneet rapujuhlat

Hei 18, 2019 |

Ravustuskausi alkaa tämän viikon sunnuntaina 21. heinäkuuta kello 12. Samalla alkaa myös rapujuhlakausi. Vaikka et olisikaan aiemmin järjestänyt rapujuhlia, näillä vinkeillä onnistut varmasti! Paljonko rapuja? Mikäli tarjoat rapuja alkupalana tai osana isompaa ateriaa, on 6-8 rapua hyvä määrä ruokailijaa kohden. Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10-12 rapua per henkilö. Keitinliemen mausteeksi sekä koristeeksi laitetaan kruunutilliä. […more]

Suomalainen ruoka ja kulttuuri esillä Brysselissä

Hei 16, 2019 |

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean suomalaisjäsenet järjestävät 17.7.2019 Brysselissä suomalaisen kulttuuri-illan. ETSK:n täysistunnon yhteydessä järjestettävään tilaisuuteen odotetaan noin 350 osallistujaa. Mukana ETSK:n jäseniä ja lukuisa määrä kutsuvieraita. Tilaisuus järjestetään Suomen EU-puheenjohtajuuden kunniaksi. Illan aikana nähdään kulttuuriesityksiä, joista vastaavat digihaitarin virtuoosi Netta Skog sekä tanssitaiteilija Meri Pajunpää. Pääosassa on kuitenkin suomalainen ruoka. Tarjolla on esimerkiksi Raision Benella-savukalaa, varsinais-suomalaista […more]

Ravustuskauden alkuun kaksi viikkoa

Hei 10, 2019 |

Ravustus ja ravuilla herkuttelu kuuluu monen suomalaisen kesään. Ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään.  

Savukala – suviherkku vertaansa vailla

Hei 10, 2019 |

Savukalalla herkuttelu on kesän ykkösjuttuja. Savustamalla kalan maku nousee uudelle tasolle, tehden arkisestakin ruuasta makuelämyksen vailla vertaa. Ruokakaupoista löytyy usein valmiiksi savustettuja kaloja, mutta kalan voi savustaa myös itse! Savustamisesta on tullut trendi, ja monesta kesäkeittiöstä löytyykin grillin lisäksi jonkinlainen savustin. Savustaa voi toki monenlaisia raaka-aineita, mutta kala on erityisesti aloittelevalle savustajalle helppo valinta. Sen […more]

Kala ja grilli ne yhteen sopii!

Hei 3, 2019 |

Grillaaminen kuuluu Suomen kesään yhtä tiivisti kuin hyttyset, saunominen ja ukkoskuurot. Siinä missä joskus grilliin löysi tiensä korkeintaan makkara, nykyään grillattavaksi päätyvät erilaiset lihat, kasvikset ja jopa hedelmät. Myös kala on erinomainen grillattava nopean kypsymisensä ansiosta. Vaihtoehtoja on paitsi kalalajien osalta, myös siinä, missä muodossa kalan laittaa grilliin kypsymään. Esimerkiksi lohen voi grillata annospaloiksi leikattuna […more]

Kaipaatko kesätekemistä? Kokeile Pro Kalan kalatietovisaa!

Kes 30, 2019 |

Kesälomalla moni törmää jossain vaiheessa tylsään ongelmaan: tekeminen alkaa loppua. Kun on uitu, saunottu, sukuloitu, luettu kirjaa ja syöty jäätelöä kyllästymiseen asti, tekee mieli hieman vaihtelua. Pro Kala ry tarjoaa esimerkiksi sadepäiville hauskaa tekemistä julkaisemalla kotisivuillaan kalatietovisan. Pro Kalan kalatietovisassa kuka tahansa voi testata omat kalatietonsa. Kysymykset vaihtelevat helpoista kinkkisempiin. – Visaan arvotaan joka kerta […more]

Vuonna 2018 viljellyn ruokakalan tuotantomäärä pysyi ennallaan, mutta tuotannon arvo laski hieman

Kes 30, 2019 |

Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2018 myyntiin noin 14,3 miljoonaa kiloa ruokakalaa, josta 92 prosenttia oli kirjolohta. Kirjolohen lisäksi Suomessa tuotettiin ruokapöytään noin 0,8 miljoonaa kiloa siikaa. Kirjolohen ja siian tuotantomäärät ovat pysyneet viimeiset vuodet ennallaan. Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottamasta vesiviljelytilastosta. Ahvenanmaalla on jo kauan tuotettu noin puolet Suomessa kasvatetusta ruokakalasta, näin viimekin vuonna. Merialueen […more]

Kirjolohi kruunaa juhannusaterian

Kes 18, 2019 |

Jo sanan ”juhannus” sanominen saa suomalaiselle hymyn kasvoille. Kun perään lisätään ”ateria”, nousee myös vesi kielelle; juhannukseen, kuten muihinkin juhliin, kuuluu olennaisesti myös juhla-ateria. Juhannuksena pöytään kannetaan uusia perunoita ja muita kesäisiä makuja hyvää juomaa unohtamatta. Kun kuvioon lisätään vielä herkullinen kirjolohi, on mittumaari täydellinen! Kasvatettua kirjolohta saa tuoreena ympäri vuoden. Kauppojen ja kalatiskien valikoimista […more]

Olli Wikberg elintarvikemarkkinavaltuutetuksi

Kes 13, 2019 |

Hallitus on nimittänyt elintarvikemarkinavaltuutetun virkaan oikeustieteen tohtori, varatuomari Olli Wikbergin ajalle 1.9.2019 – 31.8.2024. Virka on uusi ja se perustuu 1.1.2019 voimaantulleeseen elintarvikemarkkinalakiin. Olli Wikberg työskentelee tällä hetkellä oikeusministeriössä lainsäädäntöneuvoksena. Aiemmin hän on toiminut mm. markkinaoikeustuomarina markkinaoikeudessa vuosina 2011 – 2018. Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan varapuheenjohtaja Wikberg on ollut vuodesta 2014 lähtien. Elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtäviin kuuluu elintarvikeketjun toimintaan liittyvien […more]

Rysäsilakan sesonki on käynnissä

Kes 12, 2019 |

Jos tarkastelee pyydetyn kalan sesonkikalenteria, voi huomata, että silakkaa on saatavilla lähes ympäri vuoden keskikesän pientä taukoa lukuun ottamatta. Silakkatroolien parasta aikaa ovatkin pimenevät syksyn ja alkutalven päivät, mutta loppukevään ja alkukesän taitteessa on puolestaan rysäsilakan sesonki. – Rysä on passiivinen pyydys, avaa kalastaja Reima Salonen. Siinä missä troolarit vetävät troolia eli tietynlaista nuottaa perässään, rysä […more]