Blog

SUO­MA­LAI­SET HA­LUA­VAT SYÖ­DÄ KO­TI­MAIS­TA RUO­KAA

Lok 18, 2018 |

Taloustutkimuksen tuoreesta Suomi syö -tutkimuksesta käy ilmi, että lähes neljä viidestä suomalaisesta (78 prosenttia) pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa. Kotimaisen ruuan suosio on jatkanut ilahduttavasti kasvuaan. Vastaavassa tutkimuksessa kaksi vuotta sitten tulos oli jopa viisi prosenttiyksikköä pienempi. – Hienoa, että suomalaiset näkevät kotimaisen ruuan tärkeäksi. Elintarvikeyritykset tekevät joka päivä töitä tarjotakseen kuluttajien mieltymysten mukaisia laadukkaita […more]

KALANEUVOS VAHVISTAA SILAKAN TUOTANTOAAN YRITYSKAUPALLA

Lok 17, 2018 |

Yrityskauppa tukee Kalaneuvoksen asemaa Suomen suurimpana silakkatuotteiden valmistajana Kalaneuvos-konserni laajenee ja ostaa silakan tuotantoon keskittyneen Kuivaniemen Kala Oy:n. Ostajana on Kalaneuvos-konserniin kuuluva Martin Kala Oy, joka ostaa Kuivaniemen Kala Oy:n koko osakekannan. Silakka on määrältään suomalaisen kalastuselinkeinon ylivoimaisesti tärkein saalislaji, mutta vain 20 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista, sillä tuontikala on vienyt kotimaisen kalan […more]

Ensimmäiset MSC-sertifioidut silakat saapuvat kauppoihin

Lok 16, 2018 |

Suomalainen silakankalastus sai tänä kesänä pyynnin vastuullisuudesta viestivän MSC-sertifikaatin. Lämpimien säiden jatkuessa on kuitenkin saatu jännittää, päästäänkö sertifioidusta kalasta nauttimaan lainkaan tänä vuonna. Päästään kyllä, lupaa tehdaspäällikkö Jari Multanen silakkaa jalostavasta Kalaneuvos-konserniin kuuluvasta Martin Kalasta. Syksyn silakkakausi on pyörähtänyt käyntiin iloisissa merkeissä. Monesta tuontikalatuotteesta tutun kestävän kalastuksen MSC-merkin voi jatkossa löytää myös kotimaisen silakkatuotteen kyljestä. […more]

Kotimainen kala hyvässä nosteessa –riittääkö se?

Lok 9, 2018 |

Tänä kesänä olemme saaneet lukea monia hyviä uutisia kalasta. Lähikalahankkeissa rannikolla ja sisämaassa on onnistuttu rakentamaan toimivia ketjuja kalastajalta koulu- ja työpaikkaruokaloihin sekä myös oivallisiksi tuotteiksi vähittäiskauppoihin. Samalla on nostettu positiivisella tavalla esille kotimaisen kalan syönnin merkitys liiallisten ravinteiden poistamisessa vesistöistä ja rannikolta. Varsinkin kalan rasvahapoilla on tutkimuksissa todettu paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Vaikka Suomi […more]

Suomalaiset syövät vain 3 % pyytämästään silakkasaaliista − Teollisuus tähtää silakan ja kilohailin elintarvikekäytön lisäämiseen

Lok 9, 2018 |

Kalan kysyntä on kaksinkertaistunut kotimaan elintarvikemarkkinoilla 1980-luvun alusta tähän päivään. Silakka on Suomen kaupallisen kalastuksen tärkein saaliskala, jonka käyttö elintarvikkeena voitaisiin moninkertaistaa nykyisestä. Suomeen rekisteröidyt alukset kalastavat runsaan kolmanneksen koko Itämeren silakkasaaliista. Vuonna 2017 silakan osuus Suomen merialueen kaupallisten kalastajien saaliin määrästä oli lähes 90 prosenttia ja arvosta 70 prosenttia. Sitä kalastettiin viime vuonna 136 […more]

Kotimainen luonnonkala entistä turvallisempaa

Lok 5, 2018 |

Suomessa on runsaasti luonnonkalaa, jonka käyttöä voi lisätä turvallisesti. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan useimmissa kotimaisissa kaloissa on erittäin vähän ympäristömyrkkyjä. Näitä kaloja ovat mm. siika, muikku ja särki sekä merialueiden ahven, kuha ja made. Lisäämällä kotimaisen luonnonkalan käyttöä voidaan saavuttaa kansanterveydellisiä hyötyjä, lisätä lähiruoan tarjontaa sekä edistää kalataloutta. Luonnonkalojen kulutus poistaa lisäksi vesistä […more]

Kassilohi onkin ekoteko – päästöt romahtivat murto-osaan

Lok 3, 2018 |

Itämerirehun tulo markkinoille kaksi vuotta sitten lopetti ravinteiden siirtymisen valtameristä Suomen vesistöihin. On yleinen harhaluulo, että kalankasvatus kuormittaa ympäristöä. Monilla on asiasta virheellinen mielikuva. Näin väittää Kalaneuvos-yrityksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen. – Meillä olisi erinomaiset olosuhteet kalankasvatuksen lisäämiseen, kalansyönnin lisääminen olisi oikea ekoteko, hän sanoo. Kalaneuvos on yksityinen yritys, joka myy kasvatettua kalaa 75 miljoonalla eurolla […more]

Silakkamarkkinoilla perinteet kohtaavat modernin ruokakulttuurin

Lok 3, 2018 |

Silakkamarkkinakausi on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Helsingissä perinteiset Stadin silakkamarkkinat alkavat lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja jatkuvat seuraavaan lauantaihin. Silakkaherkkuja pääsee nauttimaan markkinoiden ajaksi pystytettävässä pop up -silakkaravintolassa, ja onpa markkinahumusta mahdollista piipahtaa saunaankin. Kalastajille Pirjo ja Reima Saloselle tämä on jo 29. vuosi Helsingin silakkamarkkinoilla.   Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen pitkäikäisimmistä yleisötapahtumista, ja tänäkin vuonna […more]

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat lähtevät vuotuiselle tutkimusmatkalleen Itämerelle lauantaina 29.9.2018. Matkan aikana kerätään tietoa silakka- ja kilohailikantojen tilasta.

Syy 30, 2018 |

Vajaat kaksi viikkoa kestävä matka tehdään hiljan telakalta tulleella, pidennetyllä ja kunnostetulla Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tutkimusalus Arandalla. Kunnostukset ovat parantaneet työskentelymahdollisuuksia myös kalantutkimusmatkoilla, kertoo erikoistutkija Jari Raitaniemi Lukesta. Matka tuottaa tietoa kalakantojen runsaudesta ja koostumuksesta Suomi kerää ainoana maana ammattikalastuksesta riippumatonta tietoa Pohjanlahden silakasta, joka on Suomen kalastukselle ylivoimaisesti tärkein kalakanta. Lähinnä Selkämereltä saatava vuosisaalis […more]

SKKL syyskokous 8.11.2018

Syy 26, 2018 |

KOKOUSKUTSU​   Suomen Kalakauppiasliitto ry:n jäsenet kutsutaan liiton sääntömääräiseen syyskokoukseen. Kokous pidetään 8.11.2018 klo 18.00 Kokouspaikka: Sokos Hotelli Flamingo               Osoite: Tasetie 8, 01510 Vantaa. Ilmoittautuminen ja valtakirjojen tarkistus klo 17.50  SUOMEN KALAKAUPPIASLIITTO ry Hallitus